Am stat de vorbă cu Dr. Kelemen András, directorul spitalului din Târgu Secuiesc despre situația materială a instituției, despre grijile de personal, despre înzestrarea sa, precum și despre planurile din acest an.

 

– În anul trecut au avut loc mai multe investiții, ce fel de aparaturi ați reușit să achiziționați și de unde ați reușit să găsiți acoperirea materială?

 

– Mulțumită sponsorilor noștri principali am reușit să achiziționăm un generator de oxigen, care acoperă în întregime necesitățile spitalului, trebuie să finanțăm doar consumul de curent. Raportat la cheltuiala lunară de oxigen de până acum de 8-9 mii de lei, aceasta este doar o mie de lei. Prețul acestuia a fost 35 de mii de euro. O altă realizare de importanță asemănătoare a fost informatizarea în întregime a spitalului, cu ajutorul programului poate fi urmărită deservirea spitalicească a bolnavilor noștri, rezultatul medical. Firma de software și-a asumat și sarcina de formare a personalului pentru învățarea utilizării programului, acest lucru are loc și acum. Software-ul se întinde și la partea economică a spitalului, nu doar la partea medicală. De exemplu de pe acesta urmărim și stocul de medicamente. 

 

În afară de asta, clădirea atelierului a primit un acoperiș nou, am cumpărat și alte aparate medicale. Anteriorul l-am realizat cu sprijinul primăriei, iar aparatele le-am cumpărat de asemenea din bani proveniți din sponsorizare. Am reușit să achiziționăm în toamna trecută și aparatele necesare la chirurgia de urologie modernă și să cumpărăm un furgon mai mic de transport.

 

– În ultima perioadă au sosit mai mulți medici tineri la Târgu Secuiesc.

 

– Oricum este un lucru pozitiv, că în anul trecut echipa noastră s-a lărgit cu patru medici. Este în curs și atragerea altor medici specialiști rezidenți, de exemplu pe medic internist putem conta peste un an, dar deja și în prezent petrece mult timp la noi, ajută mult la îngrijirea bolnavilor. Din păcate, în anul trecut ne-a plecat un medic, anesteziologul nostru a plecat să lucreze în străinătate.

 

– Câți bolnavi îngrijiți, dacă acest număr acoperă raportul cuprins în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate?

 

– Și în anul trecut am îngrijit mai mulți bolnavi, decât am reușit să contractăm cu Casa de Asigurări de Sănătate, asta pentru spital înseamnă pierdere, însă nu am dori să-i trimitem  pe oamenii care ni se adresează pentru ajutor. Acolo unde se poate, încercăm să economisim peste tot, ca să nu acumulăm datoria. Cumpărăm mai puține medicamente, economisim energia. Și mărirea salariului a trebuit s-o completăm, căci guvernul așa a mărit salariul celor care lucrează în sănătate, încât nu a dat bani pentru asta, a trebuit să-l gospodărim din suma primită de la Casa de asigurări de Sănătate. În locul celor 410 de cazuri care au necesitat îngrijire din anul trecut, în anul acesta am reușit să contractăm un număr de 440 pentru primul trimestru, dar și așa în această lună am îngrijit 590 de bolnavi.

 

– Ce planuri aveți pentru anul acesta ?

 

– Am demarat deja un proiect, a cărui sumă totală ar fi 900 de mii de euro, din asta o sută de mii de euro ar fi cota parte. Proiectul se referă la aparatură medicală, dacă l-am câștiga, atunci am putea schimba aproape toată aparatura. învechită, instrumentele. Primarul Bokor Tibor și-a dat în principiu consimțământul, ca în cazul în care proiectul va fi câștigător, primăria își însușește în mare măsură cota parte. Pe lângă asta, în anul acesta ar trebui reparat acoperișul clădirilor CT și al farmaciei spitalului.

 

Sursă: Székely Hírmondó


26 februarie 2015