În istoria noii epoci Târgu Secuiesc nu s-a gospodărit  încă în niciun an dintr-o sumă atât de mare – a anunțat la ședința de consiliu de ieri după-masă primarul Bokor Tibor, făcând cunoscut bugetul din anul acesta, respectiv lucrările de investiție mai mare. În anul trecut bugetul orașului a fost 52.8 milioane de lei, iar cel din anul acesta 78 041 020 lei. Bugetul din anul acesta al orașului corifeii orașului l-au acceptat cu o abținere.

 

Bokor Tibor a relatat: aceasta este prima ocazie că orașului Târgu Secuiesc îi provine un folos material din faptul că este un oraș de drept județean, deoarece decretul guvernamental referitor la acesta stabilește: venitul propriu al orașelor de drept județean ar trebui să fie minim douăzeci de milioane de lei, dar deoarece venitul propriu al orașului pe anul 2013, luat ca bază, a fost doar optsprezece milioane de lei, guvernul a completat considerabil veniturile. A mai comunicat și că în afară de această sumă mai iau în calculație și investiții pe care încă nu le-au cuprins în bugetul orașului, deoarece contractele pentru modernizarea patinoarului, a sistemului de apă și canalizare vor fi semnate mai târziu și se întrevede o șansă de a construi o nouă grădiniță cu cinci săli.

 

– Pot anunța liniștit că 2015 va fi anul investițiilor – a spus conducătorul orașului, care, ca schimbare esențială a amintit suma care figurează la capitolul cheltuielilor de învățământ. Pentru funcționarea fără dificultate a instituțiilor de învățământ e nevoie de 20-21 milioane de lei, suma repartizată în anul aceasta este mult mai mare, 41.2 milioane de lei, iar această diferență mare se datorează faptului că au și început lucrările pentru terminarea internatului de la Liceul Tehnologic Gábor Áron; aproape jumătate a banilor îl alocă în acest scop. Diferența a fost împărțită împreună cu directorii școlilor, 150 000 de lei vor aloca pentru formarea încălzirii centrale independente în Liceul Tehnologic Apor Péter, ca instituția să se desprindă de pe sistemul de încălzire a Liceului Pedagogic Bod Péter.

 

Pentru repararea drumurilor în anul acesta, față de 5.3 milioane de lei, au separat 8.5 milioane de lei, din care 4.4 milioane de lei pentru reînnoirea străzilor Gării și Molnár Józsiás. Sănătatea publică primește 422 400 de lei, din care vor vira 130 000 de lei spitalului orășenesc. Pentru cultură și sport au votat 4.53 milioane de lei, din 100 000 de lei continuă renovarea Bibliotecii Báró Wesselényi Miklós: urmează repararea structurii acoperișului și reînnoirea externă a clădirii. La Ruseni, împreună cu administrația județeană, vor începe construirea casei funerare. Cheltuielile sociale au rămas în linii mari aceleași, doar acolo au ridicat cheltuielile unde i-a obligat legea. Suma destinată pentru investiții este 15.8 de milioane de lei, pentru lucrările de canalizare partea proprie este 555 000 de lei. Și în acest an continuă construcția celor două parcuri industriale, pentru acestea rezervă 12.5 milioane de lei. Pentru investiții rămân 4.9 milioane de lei, din care 50 000 de lei pentru construirea unei grădinițe, adică pentru o parte a părții proprii. Executantul ar fi ministerul dezvoltării, însă partea proprie totală se ridică la 200 000 – 250 000 de lei.

 

Propunerea primarului nu a fost urmată de dezbateri deosebite, după două scurte luări de cuvânt membrii de consiliu prezenți, cu o abținere, au acceptat bugetul acestui an.

 

Au votat încă despre nouă ordine de zi

 

După votarea bugetului din 2015 al orașului Târgu Secuiesc, corifeii orașului au decis încă despre nouă ordine de zi. Au aprobat structura organizatorică a primăriei, în care primarul Bokor Tibor a cerut o modificare, pentru că în diagrama organizatorică și secția de gospodărire a orașului aparține în sfera sa de acțiune, deși aceasta este condusă de la început de către viceprimar. În punctul următor au scăzut taxa de închiriere a bufetului sălii polivalente cu cincizeci la sută, deoarece l-au publicat de două ori și nu l-a închiriat nimeni. În loc de 1014 lei anterior, de acum înainte unitatea va putea fi închiriată pentru 507 de lei. Pe lângă acestea au decis despre hotărârea referitoare la înstrăinarea imobilului aflat în Curtea 47, la numărul 3, au aprobat cererea de cumpărare a locuinței introdusă de Szabó Erzsébet, precum și înscrierea în Planul Zonal de Organizare Orășenească a străzii Domokos Péter Pál. Au completat hotărârea consiliului referitoare la impozitele și taxele locale, deoarece în 2014 s-a modificat legea care reglementează autoritățile de producție, de acum înainte trebuie eliberate cărți de producție și consiliul trebuie să stabilească cât să coste tipărirea cărților. În punctele zece și unsprezece a ordinii de zi au votat planul lucrărilor de utilitate publică pe anul 2015, apoi au repartizat locuința de serviciu din strada Cernatului numărul 33 pentru Alin Georgescu, chirurgul sosit mai nou. Încă la începutul ședinței, primarul Bokor Tibor a cerut introducerea unui nou punct în ordinea de zi, în aceasta a fost vorba despre aprobarea indicatorilor economici ai străzilor Gării și Molnár Józsiás. După achiziția publică a devenit mai mică valoarea acceptată mai devreme, acest lucru trebuia aprobat și trimis urgent la consiliul județean, ca săptămâna viitoare să ajungă la Ministerul Dezvoltării.


Invalid Displayed Gallery


6 februarie 2015