Nici în anul viitor nu se vor modifica impozitele și taxele la Târgu Secuiesc, despre asta a decis vineri Consiliul Local în cadrul unei ședințe extraordinare de consiliu. Printre ordinele de zi au figurat două proiecte de hotărâre, prima a fost modificarea bugetului local.

 

În 6 noiembrie, vineri dimineață s-a întrunit din nou Consiliul Local din Târgu Secuiesc pentru a decide în două probleme urgente. În cazul ambelor proiecte de hotărâre consiliul a fost obligat de termen, de aceea a fost nevoie de o ședință extraordinară înainte de termen. Modificarea bugetului a fost necesară pentru că au avut loc două decizii judecătorești definitive, în legătură cu un contract încheiat încă de anteriorul primar Rácz Károly, suma de bani judecați pe parcursul procesului a ajuns deja la executor și întrucât Primăria nu achită suma, i se vor bloca conturile. Primarul Bokor Tibor a expus: este vorba despre acel contract ulterior pe care Rácz Károly l-a încheiat cu firma Conrek, total ilegal, și în urma căruia viceprimarul de atunci și-a dat demisia și a și depus denunț la DNA. Contractul este cercetat și de DNA, au solicitat de mai multe ori dosare în acest caz, acolo însă nu s-a întâmplat încă nici un progres. În contractul ulterior primarul – fără hotărâre de consiliu – recunoaște că în clădirea vechiului cinematograf a avut loc o investiție de 553.000 de lei, pe care Primăria trebuie s-o achite către firmă. Istoriei îi mai aparține că clădirea cinematografului în 2010 a ajuns prin Hotărâre de Guvern în proprietatea Primăriei. Deoarece contractul ulterior recunoaște investiția, judecătoria a decis în favoarea firmei lichidate de atunci. Cu dobândă suma atinge 800.000 de lei, pe care Primăria trebuie s-o achite. Pe parcursul concilierilor cu executorul s-a născut o decizie de principiu, că Primăria să achite anticipat 144.000 de lei, după aceea pot purta discuții despre achitarea în viitor a sumei rămase în patru rate. Primarul a accentuat în repetate rânduri că nu achită cu bucurie o sumă atât de mare, dar dacă nu o face, toate conturile oficiului vor fi blocate, astfel cu toții vor deveni insolvabili, ceea ce ar influența mai ales derularea proiectelor.

 

Celălalt contract s-a născut de asemenea între primarul anterior și Andis Consulting, din nou fără hotărâre de consiliu. Firma a câștigat proces față de Primărie, astfel îi trebuie rambursată 159.000 de lei. Bokor a adăugat că nu se dă bătut în acest caz, va încerca să recâștige banii de la acei, care au adus Primăria în această situație.

 

Din cauza iresponsabilității altora, bugetul orașului Târgu Secuiesc se păgubește cu circa  un milion de lei, acești bani ar fi putut fi cheltuiți sau pentru repararea drumurilor, aranjarea trotuarelor și încă pentru numeroase alte investiții – a formulat primarul.

 

Nu cresc taxele

 

Și în 2016 Târgu Secuiesc va menține nivelul de taxare, nu cresc impozitele și taxele în orașul breslelor, nici un ciuda faptului că legea finanțelor s-a modificat. Pentru ca taxele să rămână la nivelul din 2015, primarul a propus cheia cea mai mică posibilă de ales, 0.08%, în cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice și până acum au aplicat cheia de 1.1%, nici asupra acesteia primarul nu ar dori să aducă modificări, a anunțat în propunerea sa. Nici după pământuri nu trebuie plătit mai mult, ca în 2015, deși și aici s-a modificat legea finanțelor. Nu s-au schimbat nici impozitele pentru automobile, taxele de abonament, însă au introdus un impozit nou, special acelor persoane care nu au contract pentru transportul gunoiului cu Gosp-Com SA. De altfel, de la 1 ianuarie noua lege ne obligă la asta. Pe baza alcătuirii Gosp-Com SA., sumele vor trebui încasate de către Primărie în formă de impozit.

 

În noua lege sunt și modificări, ceea ce trebuie aplicate și la Târgu Secuiesc, de exemplu, cine a avut mai multe locuințe, până acum a trebuit să plătească supra-impozit, respectiv și acela care a avut imobil peste 150 metri pătrați. Acesta a fost anulat, de acum înainte nu trebuie achitată sumă în plus pentru acestea, însă au anulat și reducerea de impozit, după care cel care își izolează locuința, va fi scutit de impozitul pe mobil.

 

Consiliul Local a votat, cu o mică modificare, impozitele și taxele locale.


9 noiembrie 2015