Consiliul local din Târgu Secuiesc a decis la ședința extraordinară a consiliului despre formarea rețelei de apă și canalizare a celor trei sate aparținătoare orașului. Lucrarea ar efectua-o în cadrul primului Program Operativ de Ocrotire a Mediului și Sectorial (POS Mediu 1), al cărui termen expiră în decembrie 2015. Conform hotărârii, dacă firma executantă nu reușește să termine lucrările pe parcursul a opt luni, partea rămasă trebuie preluată de primărie. Primarul Bokor Tibor consideră că trebuie asumat riscul, deoarece e de temut că în următorii șapte ani nu va exista posibilitate de a concura la o astfel de lucrare.

 

Miercuri dimineața au ținut o ședință extraordinară la Târgu secuiesc, căci până la 12 decembrie trebuie trimisă la București acea hotărâre de consiliu care cuprinde formarea rețelei de apă și canalizare la Tinoasa, Săsăuși și Lunga. În noiembrie încă Consiliul Local a adus acea decizie ca în cadrul Programului (POS Mediu 1) care se desfășoară în prezent, lucrarea să se întindă până la Tinoasa. Hotărârea din prezent a consiliului o prescrie pe cea anterioară și extinde investiția până la capătul satului Lunga. În înaintarea sa, primarul Bokor Tibor a relatat că a discutat de mai multe ori cu conducerea furnizorului județean de apă și au ajuns la înțelegerea de compromis ca în cazul, în care firma nu termină cu investiția până la expirarea programului, atunci primăria se angajează să termine lucrarea rămasă. „Legea de aprovizionare publică este destul de rea, nu putem prevedea de ce capacitate dispune firma care câștigă lucrările, dar, după părerea mea, o firmă serioasă le poate termina” – a adăugat edilul, „însă, dacă nu ne asumăm riscul, văd o mică posibilitate ca în următorii șapte ani rețeaua de apă și canalizare o putem realiza în aceste localități din parte proprie” – a continuat. Hegedüs Ferenc, președintele comisiei economice, a fost de părere că acest proiect este aproape imposibil de realizat pe parcursul a opt luni, dar trebuie să exercităm presiune asupra constructorului ca să termine cea mai mare parte a lucrării, astfel încât primăria să fie nevoită să preia o cheltuială minimă. „Noi trebuie să așezăm în prim-plan dezvoltarea orașului și a satelor aparținătoare, de aceea consider importantă votarea acestei hotărâri” – a spus Hegedüs.

 

La dezbaterea rezoluției s-a auzit și propunerea ca la licitație să fie condiție termenul de opt luni sau firma să primească bani doar după ce a predat lucrările. Primarul Bokor Tibor a relatat că anunțul trebuie să cuprindă termenul, astfel firmele care se vor prezenta la licitație vor fi în cunoștință de cauză. La a doua parte a propunerii Bartha János, responsabilul de proiect, accentuând că nu va exista firmă care ar începe să lucreze pe credit, însă, fiind vorba despre un proiect european, firma care câștigă licitația poate primi bani doar după preluarea și terminarea lucrării.

 

Valoarea totală a lucrării este de 25 milioane de lei, însă aceasta poate scădea pe parcursul licitației. Hotărârea a fost sprijinită de consilierii UDMR, precum și de Lukács László, consilier PPM, ceilalți consilieri PPMT și ceilalți consilieri PPM s-au abținut. Hotărârea a trecut, pentru aceea dosarul care cuprinde proiectul și hotărârea de consiliu va fi trimis la București, acolo vor decide dacă vor accepta publicarea cu aceste condiții. Întrucât la București va primi o apreciere pozitivă, vor publica licitația încă în decembrie, ca în ianuarie să se poată semna contractul și să poată începe lucrul.


Invalid Displayed Gallery


10 decembrie 2014