Ieri dimineață la Târgu Secuiesc a fost ținută o ședință extraordinară de consiliu, la care, în ciuda perioadei de concediu, au fost prezenți majoritatea consilierilor. Corpul consiliului a modificat din nou, printre altele, hotărârea de mai devreme referitoare la proiectul mănăstirii minoriților: reînnoirea va costa mai puțin.

 

La începutul ședinței de consiliu au fost distribuite premiile de merit de excelență, premiul de câte o mie de lei l-a primit, dintre elevii școlilor generale, Rancz-Gyárfás Hanna, eleva de clasa a șaptea a școlii Petőfi Sándor, iar dintre cei de la secția superioară, Bejan Norbert, elevul de clasa a zecea al Liceului Tehnic de Artă Muzicală Bartók Béla din Budapesta.

 

Consilierii au acceptat mai întâi balanța fiscală de încheiere a celui de-al doilea trimestru al orașului, apoi au aprobat hotărârea de consiliu referitoare la componența comisiilor de specialitate ale consiliului local. A fost nevoie de asta, deoarece un consilier a semnalat că iese dintr-una dintre comisiile de specialitate. După aceasta au aprobat acel proiect care reglementează când vor ține membrii corpului de decizie ora de primire trimestrială. Bokor Tibor a propus ca fiecare consilier să-și transmită ideea conducătorului de birou Mátyus Kálmán, pentru a se putea întocmi un calendar referitor la acest lucru.

 

Cea mai importantă hotărâre a ordinii de zi a urmat după asta, căci a ajuns din nou pe tapet problema reînnoirii mănăstirii minoriților. Impozantul complex de clădiri aparține de biserica din Kanta și este într-o stare foarte degradată. Clădirea în stil baroc a fost ridicată între 1740 și 1828, aripa mai veche, cea din spate a mănăstirii și cele două aripi laterale în 1740, apoi partea care privește spre stradă, alipită direct de biserică, cu care a fost formată curtea interioară, închisă a mănăstirii, a fost construită în 1828.

 

La reînnoirea clădirii frumoase și spațioase, primăria s-a gândit cu prima ocazie în 2014 și încă atunci au fost realizate planurile de reabilitare, potrivit cărora, în anii care au urmat, acolo a fost înființată apoi școala profesională pusă în funcționare de către Fundația Szent Ferenc. Proiectul a fost realizat de către arhitectul din Miercurea Ciuc Tövissi Zsolt. În interesul acestuia, la inițiativa deputatului parlamentar UDMR  Fejér László Ödön și a primarului Bokor Tibor, a fost înregistrate Asociația de prietenie GyerekKéz, cu scopul de a da din nou, prin căutarea Fundației Szent Ferenc din Deva, dreptul la existență al clădirii mănăstirii minoriților de odinioară. Jumătatea celor 60 de mii de euro necesare la realizarea proiectelor a fost procurată de către Asociația de Prietenie, cealaltă jumătate de către primăria din Târgu Secuiesc. După cele prevăzute, proiectul s-ar realiza în șase ani și într-o oarecare măsură va fi mai ieftin, adică 12 milioane 717 mii de lei (fără TVA), deoarece potrivit publicării proiectului, imaginația este scutită de cheltuielile de reclamă și de cele digitale.

 

În partea din urmă a ședinței a fost aprobată numirea reprezentanților consiliului în biroul de conducere al spitalului municipal ( în înțelesul propunerii asta va reveni în sarcina lui Bejan András și Budău Ionuț), apoi au votat construcția organizatorică a spitalului orășenesc.

 

Bartos Lóránt



10 august 2016