Săptămâna viitoare Guvernul ar aproba acel Hotărâre de Guvern, care țintește reorganizarea Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare a Cartofilor (SCPC) din Târgu Secuiesc, în așa fel, încât bunurile aflate în administrarea ei – în acest caz suprafețele de pământ – să poată fi date în arendă de Instituția de Cercetare. Un paragraf a hotărârii mai conține și că la Târgu Secuiesc nu este în curs nici o revendicare. Primarul Bokor Tibor și deputatul Fejér László-Ödön au depus pentru împiedicarea acestora o cerere către Guvern și chiar și către Parlament.

 

Cei doi edili și-au exprimat indignarea în cadrul unei conferințe de presă, după spusele primarului zilnic bat la ușa lui proprietarii, ca Primăria să le măsoare bunurile de pământ restituite prin proces judecătoresc, susținute de decizie definitivă. Deputatul Fejér László-Ödön a accentuat: reorganizarea ar trebui să sune despre faptul că ceva va fi mai bun, decât a fost înainte, însă în acest caz nu vorbim despre îmbunătățire, ci despre însușire neîndreptățită. „Cei mai mari agricultori din împrejurimi au întărit că de la ei niciodată n-au cumpărat cartofi, nici sămânță, nici n-au produs nimic, deci rezultatele lor de cercetare sunt egale cu zero” – a subliniat deputatul. Al doilea paragraf al celui de-al doilea articol al proiectului ar autoriza SCPC ca să poată să dea în arendă suprafețele aflate în proprietatea și în folosința sa, printre resursele enumerate apare ca ultimă teză și o suprafață de 367 hectare. Pe lângă toate acestea, unul dintre paragrafele ulterioare analizează că mijloacele de bază sunt lipsite de revendicare și de restituire, deci nu e împotriva lor nici o procedură juridică. „Eu așa am știut că acesta este a secuilor și nu vor s-o restituie lor” – a formulat Fejér.

 

Primarul Bokor Tibor se simte și mai afectat în această temă, căci zi de zi se ocupă de tema pământurilor neretrocedate, sunt mulți reclamanți, însă nu e rezolvare. „Pot să susțin cu cifre că Hotărârea de Guvern e total falsă. Consider revoltător, că stația de cercetare vrea să dea în arendă propriile suprafețe, căci până acum explicația lor a fost că nu restituie pământurile noastre proprietarilor, căci efectuează cercetări și ce bine e acest lucru pentru agricultorii locali și din România” – așa Bokor. „Și domnul deputat a spus că acest lucru nu e adevărat, aproape nimeni nu cumpără de la ei nici un fel de produs, căci nu e nimic de cumpărat. Agricultorii locali trebuie să achiziționeze sămânță germană, olandeză și poloneză” – a adăugat. După părerea primarului, dacă SCPC vrea să dea în arendă suprafețele de pământ, prima dată să le restituie proprietarilor de drept, aceia să decidă dacă le dă în arendă, cui și în ce condiții.

 

Primarul Bokor Tibor a adus contraargumente și la o altă dispoziție. „După legea fondului funciar 18 trebuiau măsurate acționarilor SCPC 9,79 de hectare, acest lucru nu s-a întâmplat până în ziua de azi. Totodată, suprafețele măsurate, după deciziile judecătorești definitive de pe suprafața SCPC, constituie 17,01 hectare. În afară de asta, după identificarea în registrul de cadastru, constituie proprietatea locuitorului din Târgu Secuiesc o suprafață de 127,8 de hectare de pe teritoriul SCPC. Nu putem pune în executare decizia, deoarece SCPC nu a fost dispus a preda aceste suprafețe comisiei de împroprietărire” – a continuat Bokor, apoi a mai adăugat că hotărârea este supărătoare și pentru că revendicările de restituire, în afară de cele enumerate, depășesc suprafața de 610 de hectare. „Există 800 de dosare, în care cer să le măsurăm înapoi pământul. Dar unde să le măsurăm, dacă Târgu Secuiesc nu dispune de spații libere, până ce SCPC nu ni le va preda?”.

 

Nici în satele înconjurătoare nu e rezolvată situația pământului, în Cernat există 110 de hectare revendicate, care pot fi certificate cu registrul de cadastru, la Turia însă 30,5 de hectare. „Suntem de acord cu reorganizarea, însă acest lucru se poate face într-un singur mod: 367 de hectare trebuie restituite celor din Târgu Secuiesc, celor din Trei Scaune de Sus, de la ei să ia în arendă suprafețe și după aceea să cerceteze. Dacă ei nu pot să facă această muncă, există numeroși agricultori noi în acest spațiu, să le încredințeze lor această sarcină, fondurile destinate pentru asta să le fie virate lor și convingerea mea este că vor primi cercetări eficace, iar agricultorii nu trebuie să aducă și pe mai departe din străinătate sămânță” – a conchis deputatul Fejér László.

 

Dacă guvernul acceptă această hotărâre, stația de cercetare are dreptul de a organiza licitație și a da în arendă o parte a teritoriului său celui care promite mai mulți bani. Într-o întrebare de jurnalist a ieșit la suprafață că, în cazul în care nu reușesc să împiedice hotărârea și pământurile vor putea fi real arendate, într-o ordonanță următoare vor dispune apoi că pot fi vândute. A ieșit la iveală totodată că pământul de categoria întâi a fost evaluat la 6705 de lei, acesta este un preț mult sub valoarea reală. Iar dacă pământul va deveni negociabil, acela beneficiază de întâietate, care îl are în arendă, arendașul îl poate însă cumpăra la un preț mic, iar proprietarul de drept se trezește că pământul nu va mai fi niciodată al lui, căci l-a cumpărat altul.

 


5 iunie 2015