Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc, l-a primit în biroul său pe ambasadorul britanic Paul Brummell. În cadrul unei discuții destul de amicale, în primul rând au discutat despre acele probleme, care privesc minoritatea maghiară și că aceste lucruri cum se proiectează la Târgu Secuiesc, pe lângă acestea au atins și subiecte economice.

 

Ambasadorul britanic Paul Brummell și primarul Bokor Tibor s-au întâlnit în 28 aprilie, joi dimineața, după ce ambasadorul a semnalat că ar fi o plăcere pentru el să cunoască Primăria orașului și pe conducătorul acesteia. „Pe parcursul discuției noastre am pus pe tapet mai multe teme ambasadorului, înainte de toate ne-am referit la problema decentralizării și a autonomiei. I-am spus, cum se întâmplă deciziile în această țară, că n-am dori să ciocănim continuu la ușa Bucureștiului cu o problemă, ci de aceea luptăm ca deciziile, care se referă la noi, să le aducă cât mai aproape de oameni. Problemele de dezvoltare să depindă de noi, de comunitatea locală și nu de Guvernul în funcție” – ne-a informat Bokor Tibor.

 

„O problemă dragă inimii mele este și învățământul în limba maternă, acest lucru l-am focusat la învățământul superior, căci până când în Secuime e rezolvată învățământul în limba maternă, în domeniul învățământului superior nu există facultate tehnică de stat, care ar putea pregăti specialiști în limba maternă” – a accentuat edilul. S-a vorbit și despre soarta facultății de medicină și despre conflictele permanente, care înconjură această temă. „N-am trecut sub tăcere nici faptul că se desfășoară o luptă continuă între instituțiile Primăriei și Prefectură din cauza utilizării simbolurilor noastre. Până când o așezare din Moldova sau din Oltenia poate avea propriul simbol și-și poate folosi steagul, la noi sunt procese continue, pe care din păcate le și pierdem în cele mai multe cazuri. Nu puteam să trec sub tăcere nici cazul lui Beke István și Szőcs Zoltán. Și acum convingerea mea este, și acest lucru l-am relatat și domnului ambasador, că pe cei doi tineri din Târgu Secuiesc îi țin închiși de câteva luni, fără ca să le dezbată cazul. După părerea mea, cazul ar trebui lămurit cât mai repede, iar în această perioadă ar trebui ținuți nu în pușcărie, ci în arest la domiciliu” – a spus Bokor Tibor.

 

În a doua parte a întreținerii au discutat despre industria și economia din Târgu Secuiesc și din Trei Scaune de Sus. „Am înmânat ambasadorului un document detaliat despre cele două parcuri industriale care vor fi deschise curând cu rugămintea de a le populariza în cadrul întreprinzătorilor britanici”.


29 aprilie 2016