Cu titlul „Să discutăm” a pornit la Târgu Secuiesc seria de consultații pentru tineri și adolescenți, Asociația de Tineret din Târgu Secuiesc i-a convocat la o conversație tinerii, organizațiile civile, asociațiile din oraș. Invitații întâlnirii de miercuri au fost primarul Bokor Tibor și deputatul Fejér László Ödön, care ar accepta un parteneriat în inițiativele adolescenților.

 

În lipsa unei mase rotunde, tinerii au ocupat loc, formând un cerc mare, pentru a dezbate cum s-ar putea aduce în efervescență orașul. Primarul Bokor Tibor a considerat importantă participarea deoarece pentru că Primăria dorește să fie partener în acele inițiative, pe care tinerii le consideră necesare. „Alte efecte vă ating pe voi și creșteți în alte împrejurări, decât noi. M-am aflat printre tineri mai mulți ani, atunci am văzut mult mai bine de ce ar avea nevoie adolescenții. Azi, voi gândiți cu totul altfel, la mine însă ajung din ce în ce mai puține informații în legătură cu, în ce domeniu și în ce direcție ar trebui făcuți pași. Fie această întâlnire introducerea unei colaborări fructuoase, dar nu de la mine așteptați propunerea, ci veniți voi cu lucruri concrete, la care să găsim împreună forma de realizare sau de finanțare” − a formulat edilul. După deputatul Fejér László e nevoie de vise proprii, căci școala nu poate trezi dorință față de o profesie, un domeniu sau de altul. Drumul de urmat ar putea fi, dacă tinerii ar avea posibilitatea de a cunoaște din ce în ce mai multe tendințe și dacă ar vedea că aceasta ar putea oferi și distracție, ar fi mai ușoară și alegerea profesiei, a argumentat deputatul. A admis de exemplu pozitiv Studioul KreaKids.

 

Pe parcursul discuției, tinerii au atins mai multe teme. Au considerat că e nevoie de țintirea fiecărei generații, însă pentru categoria de vârsta 25-40 de ani trebuie găsite posibilități de recreere, în care pot fi antrenați și cei mai tineri. E important să primească accent în oraș cultivarea talentului, workshop-urile, învățarea inovativă, prezentarea mai accentuată a ramurilor profesionale, pe lângă acestea, incubația tinerilor întreprinzători și pregătirea profesională de specialiști, din caz în caz și recalificarea. S-au ivit și întrebări de sprijin, pe lângă diversele posibilități de proiect, inițiativele pot fi sprijinite mai oportun prin înființarea unui fond de tineret. Deoarece s-au prezentat în număr mare și întreprinzători tineri, partea mai mare a discuției au constituit posibilitățile de proiect. Mulți se luptă cu faptul că, în lipsa timpului, nu pot scrie corespunzător proiectele, iar firmele specializate pentru asta nu acceptă proiectele de sume mai mici, acest lucru înseamnă dezavantaj. Surse ar fi, însă ar trebui atrase, au spus. Aici, tinerii văd rezolvarea în înființarea a unei echipe, chiar și cu sprijinul Primăriei, care ar accepta pregătirea proiectelor mai mari, scrierea celor mai mici. La discuția de aproape două ore a ieșit la iveală că nu e lipsă de idei și de planuri concrete și există mulți tineri care vor să acționeze în favoarea comunității. Au căzut de acord cu toți că e nevoie de înființarea unui centru de tineret, care ar putea funcționa ca spațiu al comunității unde împreună, coordonând resursele, și-ar putea realiza planurile. Pentru asta s-a conturat și o rezolvare: există în oraș un centru termic, cu a cărui reînnoire ar câștiga și orașul, și comunitatea. Ar fi nevoie apoi de o organizație de tineret care unește mai multe categorii de vârstă, funcționează bine, care ar reprezenta pe tineri.

 

Participanții au luat o hotărâre că ar trebui organizate din nou programele, manifestările vechi, reușite și populare, de exemplu cea cu Quiz Night, Karaoke party, proiectările comune de film și trebuie duse mai departe zilele elevilor care s-au bucurat ani la rând de un mare succes, precum și trebuie continuată discuția și cooperarea, în interesul unui scop comun.


Invalid Displayed Gallery


20 mai 2016