Spațiul comunitar de pe strada Dózsa György și centrul de tineret din Lunga au primit cele mai multe voturi în cadrul proiectului de Bugetare Participativă lansat de primărie în urmă cu trei ani. Concursul se adresează comunității locale și este o modalitate de a obține sprijin financiar din partea primăriei.

 

Pentru apelul din 2022, au fost primite în total trei lucrări eligibile, pentru care termenul de votare a fost 10 ianuarie 2023. În total, au fost exprimate 506 voturi pentru cele trei candidaturi, centrul de tineret din Lunga primind cele mai multe voturi – 180, urmat de spațiul comunitar de pe strada Dózsa György, cu 173 de voturi. Cele două cereri vor fi finanțate cu suma totală de 98.316 lei de către primărie.

 

Prezentarea proiectului „Centru de tineret în Lunga

 

Proiectul nostru își propune să creeze un spațiu modern pentru tinerii din Lunga, Săsăuși și Tinoasa, care aparțin de Târgu Secuiesc. În acest an, Primăria Municipiului Târgu Secuiesc a pus la dispoziția tinerilor vechea stație de pompieri de lângă centrul de cultură din Lunga, unde vom administra o casă de tineret bine echipată, oferindu-le posibilitatea de a se distra și de a-și face prieteni într-un mediu plăcut, în loc să stea în cârciumile din sat. Noul spațiu comunitar va oferi, de asemenea, spațiu pentru Clubul Femeilor, recent organizat. Fondurile din proiect ar urma să fie cheltuite pentru echipamente, majoritatea fiind folosite pentru echipamente electronice și mobilier. Intenționăm să transformăm în cele din urmă una dintre cele două camere mai mari într-un studio de podcast, în funcție de posibilitățile noastre, pentru a ajunge la tineri în spațiul virtual.

 

Prezentarea proiectului „Spațiu comunitar în strada Dózsa György”

 

Dorim să creăm un spațiu comunitar unic pentru comunitatea locală. Scopul nostru este de a deschide spațiul, de a îmbunătăți circulația pietonală, de a mări spațiul verde și de a o îmbunătăți din punct de vedere calitativ, prin adăugarea de specii de plante locale. Dorim să fie un punct de întâlnire, un spațiu comunitar unde oamenii să se adune, să se odihnească, să se relaxeze și să socializeze în timpul lor liber. Acesta este scopul elementelor pietonale, al scenei cu tribune și al noilor bănci. Noul spațiu va fi o oază de liniște printre blocuri.

 

În prezent, este atât subutilizată (spațiu verde închis), cât și suprautilizată (mașini parcate). Spațiul nu poate deservi în prezent comunitatea, în condițiile în care mai multe rute pietonale converg spre piață, dinspre cartierele de blocuri din jur, dinspre zona caselor private și din ambele direcții ale străzii Dózsa György. Locul este aglomerat, cu magazine, bănci și farmacii în imediata vecinătate, iar pe acolo trece și un drum aglomerat cu parcări pe marginea străzii. Designul actual al pieței nu permite interacțiunea cu comunitatea, funcțiile sale nu sunt diferite de cele ale unei simple suprafețe de trotuar și, în multe cazuri, este chiar mai puțin utilizabilă din cauza mașinilor parcate care ocupă trotuarul. Spațiul verde nu este utilizat, nu este estetic și nu are nicio funcție. Cu toate acestea, salcia din mijlocul spațiului este un avantaj deosebit, fiind elementul cel mai pozitiv din punct de vedere estetic, oferind umbră în timpul verii.

 


12 ianuarie 2023