109, 29 de kilometri, 151 973 de pași – cu aceste cifre poate fi totalizat pelerinajul din Trei Scaune pornit pe drumul său deja pentru a patra oară cu conducerea parohului Hölgyes Pál Zsolt, care slujește la Zagon. Traseul grupului de pelerini care se îndrepta către muntele sfânt Babba Mária în anul acesta s-a mărit cu 35 de kilometri, cei peste o sută de participanți au parcurs pe jos drumul timp de trei zile până la Șumuleu Ciuc.

 

Cu participarea în marea lor majoritate tineri între 14 și 25 de ani, din Zagon au pornit pe drumul care pune la încercare omul grupul întreprinzătorilor. În organizarea protopopiatului principal catolic kézdi–orbai, cu sprijinul lui Olosz Gergely și cu ajutorul lui Dumnezeu pelerinii au pornit joi din Târgu Secuiesc, după sfânta liturghie ținută în biserica Sfânta Treime din Kanta. Locul de pornire nu este întâmplător: în anul resortisanților au plecat dintr-o parohie unde trăiesc doar două sute de catolici romani, ceea ce reprezintă abia 6% a totalului de locuitori.

 

„Înzestrați” cu eșarfă de pelerini și cu scrisoare urmând linia șoselei 11 peste șaptezeci de pelerini – în marea lor majoritate tineri din Ghelința, Turia, Ojdula, Zagon, Mereni și din Târgu Secuiesc – au sfidat cu căldura verii timpurii până la Casinul Nou, până la primul adăpost indicat. Cei din Sânzieni, Petriceni și Valea Seacă au primit ceața care parcurgea drumul purificării sufletești și care pe parcursul popasurilor a crescut la un număr de peste o sută de persoane.

 

După binecuvântarea sfintei liturghii de vineri s-au așternut la drum pe asfaltul care se încingea spre Vârful Nyerges, ca în urma odihnei de la Cozmeni pe o căldură de 35 de grade Celsius, o dată cu soarele care apunea au ajuns la Bancu, unde i-a așteptat cina și adăpost de noapte pe cei din grupul de pelerini obosiți. Ultima etapă a drumului oferit îndurării lui Dumnezeu au început-o sâmbătă în zori, în urma unei noi binecuvântări, purtând pe eșarfa lor mai mulți de două sute cincizeci motoul de la Șumuleu din anul acesta: Alergăm sub ocrotirea ta.

 

„Când am pornit din Zagon, mulți mi-au spus să mă rog și pentru ei” – a declarat Hölgyes Pál Zsolt reporterului Radioului Maria. – Eu le-am spus, facem câte un pas pentru toată lumea. În acești pași sunt dureri, pietriș, care înțeapă, însă noi nu-l simțim. Cu un astfel de entuziasm înălțător am sosit la Șumuleu Ciuc și am dus cu noi simbolic pe toți cei suferinzi”.


Invalid Displayed Gallery


26 mai 2015