La conferința de presă de miercuri a primarului Bokor Tibor s-a aflat – problema apei din Târgu Secuiesc poate fi și trebuie rezolvată cu un nou conducător, cu un plan de acțiune, elaborat și cu soluții reale. Conducătorul orașului a făcut cunoscuți pașii stabiliți pentru problema apei cu doi specialiști, cu consilierul orășenesc dr. Szilveszter Szabolcs și cu Pap Lajos, însărcinatul cu gospodărirea apei din Târgu Secuiesc.

 

Primarul și-a început discursul astfel: „Am fost la fața locului, am discutat cu oamenii, am văzut calitatea apei. Problema este foarte serioasă și nu poate fi tratată cu indiferență, căci viața de fiecare zi a oamenilor este îngreunată de lipsa apei și apa de proastă calitate.” După primar trebuie discutat despre problemă: înțelege și resimte de ce este învinovățit oficiul și furnizorul de apă. A adăugat: evident, nu oamenii sunt vinovați că nu este apă sau apa e rea, au tot dreptul să se revolte și noi nu trebuie să ne supărăm pentru asta. Au fost neînțelegeri între oficiu și furnizorul de apă, dar începând de astăzi nu vom arăta unul spre altul, ci vom lucra pentru rezolvarea problemei. Edilul a continuat, că acum se încheagă munca lunilor lungi și nu întâmplător l-a propus pe dr. Szilveszter Szabolcs ca următor viceprimar, căci el va avea sarcina de a coordona ritmul planului de acțiune elaborat, să stea în fruntea echipei cu expertiză. Bokor a subliniat: „Problema apei e masa specialiștilor, nu a politicienilor. Sarcina mea este aceea de a aduna lângă mine specialiști și de a asigura acele resurse, pe care le cer ei de la mine. Promit, că așa cum și până acum, voi îndeplini toate cererile lor.” A amintit că a cerut furnizorului de apă să nu factureze cetățenilor avizați cantitatea de apă pierdută. Primarul a afirmat: „Am primit promisiune pentru asta și căutăm rezolvările juridice.”

 

Conducător nou, concepție nouă

 

La furnizorul de apă s-a schimbat situația, la punctul de lucru din Târgu Secuiesc a sosit un nou conducător, care începe munca cu o nouă concepție: de acum încolo n-ar dori să arunce problema asupra altuia, ci s-o rezolve. Acesta este Pap Lajos, inginer din Târgu Secuiesc, care a crescut aici, deci cunoaște bine orașul. De acum înainte scopul lui va fi managementul local al firmei, coordinarea tehnică a lucrărilor și îmbunătățirea comunicării. Inginerul a făcut cunoscut: „De o lună examinez situația orașului, și potrivit acesteia, voi elabora un plan de realizare pe termen scurt și unul pe termen lung.” Rezolvarea pe termen scurt este spălarea conductei, asta va fi efectuată din august până în noiembrie. După Pap Lajos orașul are cinci puncte critice: strada Cernatului, strada Mihai Eminescu, strada Nouă, strada Fabricilor și Bethlen Gábor – cu rezolvarea acestora trebuie începută atenuarea problemei. În angajamentul său inginerul a afirmat că până la sfârșitul lui septembrie vor rezolva problema străzii Bethlen Gábor, iar până la sfârșitul lui noiembrie vor pune la punct și strada Cernatului. Pap s-a referit și la faptul că: „Pe lângă rezolvarea punctelor fierbinți, scopul său este monitorizarea rețelei, funcționarea cu echipamente moderne, ceea ce o voi face cu ajutorul oficiului, precum și al lui Szabolcs” conform căruia de aceea poate fi acceptat totul, deoarece administrația sprijină cu toate puterile rezolvarea cât mai repede a problemei.

 

Pap Lajos crede că repunerea în funcțiune a turnurilor de apă nicidecum nu este o rezolvare a problemei, căci starea statică a turnurilor de apă nu permite să fie puse în funcțiune și în prezent nu există o firmă, care le-ar putea rezolva tehnic.

 

Consilierul orășenesc dr. Szilveszter Szabolcs, ca bioinginer, precum și ca locuitor al orașului, consideră foarte importantă această problemă, de aceea a și acceptat munca de fond de mai multe luni și discuțiile legate de asta. A subliniat: „Eu văd mai pozitiv viitorul, căci Lajos, care cunoaște foarte bine rețeaua, a venit cu rezolvări concrete. Totdeauna am spus că nu este sarcina și de competența administrației să ofere rezolvare la o problemă care nu este a ei. Însă trebuie să reprezinte interesele populației! În oglinda acesteia de nenumărate ori am făcut propuneri, în legătură cu ce ar trebui făcut și de foarte multe ori am rugat furnizorul de apă să ne spună care e problema, de ce au nevoie, în ce am putea ajuta pentru a se putea atinge o îmbunătățire vizibilă. Niciodată N-am primit răspunsuri concrete. Până acum.”

 

Primarul a cerut, ca după stabilirea exactă a anomaliilor, să fie alcătuit un plan de acțiune precis, amănunțit, care să prezinte cheltuielile și care poate fi și respectat, iar dânsul se va îngriji să găsească și resursele materiale.


5 august 2020