În ciuda vremii ploioase, o mulțime de oameni s-au adunat la festivitatea de deschidere a celei mai noi zone verzi din Târgu Secuiesc, a parcului Wegener. Noua zonă verde a fost donată orașului de către Wilhelm Wegener, fostul proprietar principal al fabricii de confecții a New Fashion și Zarah Moden, și de familia sa.

 

Porțile parcului au fost deschise la ora 11 înainte de  masă și deși cu pauze mai mici au căzut câțiva stropi de ploaie, prezentările au putut fi urmărite nestingherit.

 

Pe parcursul zilei, pe scena care stătea lipită sub un dâmb mai mic, teatrul de păpuși Ariel i-a distrat pe copii cu piesa Vándor Miska (Drumețul Miska), adulților li s-a adresat corul de bărbați Pakó András și invitații săi, după-masă au urcat pe scenă grupul de dans popular și corul de cântece populare Zarah Kids, apoi iluzionistul Gozefini a distrat mulțimea adunată.

 

A fost instruire de sculptură în lemn, modelare cu lut, cu plastilină, desen, înșirat mărgele, împâslire, pictură pe față, colorarea sticlei și s-a putut arunca o privire în secretele roboticii. Pe lângă asta s-a putut juca pe o tablă uriașă de șah, la suflătorul de sticlă cu toții și-au putut face globul aflat pe propriul fir de sticlă, s-a putut mângâia și plimba câine, s-a putut distra cu diferite jucării populare, pentru relaxare a fost îndeajuns de privit jocul minunatei fântâni arteziene, care țâșnește din pământ, al noului parc. Obiectivul din urmă a fost darul personal al Michaelei Wegener, fiica donatorului.

 

La deschiderea festivă, ora 17, prima care s-a adresat celor prezenți a fost Bakk-Vitális Kinga, directorul general al fabricii de confecții New Fashion și Zarah Moden, președintele Fundației Wegener Pro Sanitate, relatând: Wilhelm Wegener nu întâmplător este  cetățeanul de onoare din Târgu Secuiesc, este vorba despre un investitor excepțional, care totdeauna a pus un mare accent pe sprijinirea acelei comunități care a acceptat întreprinderea planificată pe termen lung. A spus: „Dând exemplu, antrenându-se personal, și-a învățat mediul un lucru important, responsabilitatea socială”.

 

Primarul Bokor Tibor a rostit un discurs de mulțumire în limbile maghiară și germană nu doar pentru parc, ci și pentru tot ceea ce a făcut pentru oraș omul de afaceri german, apoi prin predarea cheii simbolice a orașului a mulțumit întreprinzătorului noul dar de mare valoare.

 

În discursul său presărat cu umor Wilhelm Wegener a făcut cunoscut în ce mod a ajuns la Târgu Secuiesc, cum a făcut legătura cu comunitatea de aici și a reamintit că s-a întâlnit cu  Bakk-Vitális Kinga care i-a fost parteneră nu doar în conducerea întreprinderii, dar și în coordonarea activităților sociale de mare anvergură. A relatat: Împreună cu Bernard Meyer așa a înființat fabrică aici, că în Germania mulți l-au dezaprobat.

 

În urma acestuia Bakk-Vitális Kinga și dr. Szőcs Géza i-au înmânat lui Wilhelm Wegener exemplarul de lux a cărții, scrise de cel din urmă, Elismerések hangja /Vocea Recunoștințelor/, în care figurează și întreprinzătorul german, cetățeanul de onoare al orașului.

 

După deschidere, Michaela Wegener și nepoate donatorului au dezvelit blocul de piatră, aflat la intrarea în parc, pe care o inscripție în mai multe limbi face cunoscut obiectivul, apoi manifestarea a continuat cu flashmob, peste 150 de copii au dansat pe muzica Parcului Wegener. Diplomele de  recunoștință pentru persoanele care au acordat ajutor la înființarea parcului au fost înmânate deja pe o ploaie care la început picura, apoi a început să cadă chiar din ce în ce mai tare, astfel momentul de încheiere, concertul formației Apacuka din Budapesta, a avut loc în Casa de Cultură Vigadó.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


1 iulie 2019