Primăria Târgu Secuiesc organizează anul acesta sărbătorirea zilei de 15 martie cu un pasaj din poemul lui Petőfi Sándor, marele poet maghiar și unul dintre figurile-cheie a revoluției din 1848. Pe lângă instituțiile de învățământ, Muzeul Breslelor „Incze László” și Casa de Cultură „Vigadó” se vor alătura cu un program, la fel ca și reprezentanți ai satelor din împrejur, precum și echipe ecvestre și tradiționale. Cseke Attila, ministrul dezvoltării, și Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politică națională din Ungaria, vor fi invitații de onoare ai festivității.

 

Târgu Secuiesc sărbătorește cu un program bogat. Expoziția din 15 martie, ajunsă la cea de-a 34-a ediție, este organizată de Muzeul Breslelor „Incze László”, tot în cinstea anului comemorativ Petőfi 200, prezentând figura și spiritul celebrului poet maghiar prin prisma artei plastice. Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și Dr. Dimény Attila, directorul muzeului, vor ține un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere. Expoziția va fi vernisată de Dr. Borcsa János, critic literar, în data de 12 martie, la ora 12.00.

 

Deschiderea expoziției va fi precedată de un concurs de oratorie și de poezie pentru elevi, iar cea mai bună poezie și cel mai bun discurs oratoric vor fi prezentate în cadrul ceremoniei centrale. Pe 14 martie, la ora 13:00, orașul va comemora evenimentul la Nyergestető, unde va avea loc o ceremonie de depunere de coroane și un program festiv cu participarea elevilor de la Liceul Bod Péter și de la Liceul Apor Péter.

 

Elementul special al paradei din 15 martie din acest an este echipajul de cinci cai deținut de către „Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság” Zrt. din Mezőhegyes, care participă la inițiativa lui Pap István, primarul din Mezőhegyes. Conducătorul trăsurii, Papp János, este campion național maghiar la conducerea trăsurilor. Caii din trăsură sunt exclusiv din rasa tradițională Nóniusz, declarată tezaur național de către Parlamentul Maghiar.

 

După o paradă spectaculoasă a școlilor, a cavaleriei, a echipelor tradiționale și a reprezentanților satelor, programul festiv este așteptat să înceapă după clopotul de la prânz, avându-i ca invitați de onoare pe Cseke Attila, ministrul dezvoltării, și Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politică națională din Ungaria. Primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, va ura bun venit oaspeților, în timp ce mesajul premierului ungar Orbán Viktor va fi transmis de consulul general Tóth László. Binecuvântarea va fi dată de Adorjáni Dezső Zoltán, episcop al Bisericii Evanghelice-Luterane din România, și pastorul Beder Imre și Olasz Béla.

 

În partea culturală va cânta trupa Ego Sum, Dimény Kata, elev al Colegiului Reformat Dr. Csiha Kálmán, fanfara Clubului Studenților, și Mihály János, student la actorie. Ceremonia se va încheia cu o ceremonie de depunere de coroane de flori.

 

Programul detaliat pe www.kezdi.ro.


1 martie 2023