A Gábor Áron-év nyitóeseményeként szombat este mutatta be a Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron című táncdrámát a kézdivásárhelyi Vigadóban. Az „egyszuszra” előadott monumentális előadás végén a közönség vastapssal, állva ünnepelte a táncosokat a zsúfoltságig megtelt színházteremben.

 

A város és a megye vezetői, valamint a külföldi vendégek mellett a produkciót Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is megtisztelte jelenlétével. Tamás Sándor megyetanácselnök a teremben is érezhető, „vibráló feszültségről” beszélt, amely a székelyek ünnepeire jellemző, és amely hitet ad a vesztesnek látszó helyzetekből való kitöréshez. Egyúttal felhívta a figyelmet egy 1848 példányban megjelentett, jelképesen éppen 18,48 lejért árusított, forradalmi dalokat tartalmazó, frissen kiadott CD-re is, amelyről már írtunk lapunkban.

 

Molnár Balázsnak, a Zúg március szónokverseny II. helyezettjének beszédét követően megjelentek a táncosok, akik nemcsak lenyűgöző fizikai teljesítményt nyújtottak, hanem a közönség érzékszerveit is próbára tették. A táncdráma minden részletét figyelemmel követni egy előadás nem elég: ha a mélyebb rétegekben értelmezhető mondanivalóját maradéktalanul meg akarjuk érteni, többszöri megtekintést igényel. Az előadás abban is rendhagyónak számít, hogy a Gábor Áron és társai előtti tisztelgéssel egyidőben az együttes a múlt ködébe veszett háromszéki néptánc-elemek rekonstruálására is kísérletet tett.

 

A sodró erejű produkció koreográfus-rendezője Orza Călin, a díszletterv Kádár Elemér munkája, jelmeztervező Furik Zita, zeneszerző Gáspár Álmos, dramaturg Imreh-Marton István. Táncszólisták: Kocsis Hunor Tibor, Melles Endre, Ürmösi-Incze Mária Terézia, Péter Előd és Erőss Judit.

 

Jancsó Katalin

 


2014. április 8.