Az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk kultusza és legendája már aznap elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a kivégzés helyére a gyászolók. Dessewffy Arisztid gróf, honvéd tábornok utolsó mondatában azt mondta: „Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.” Az aradi vértanúk emléknapját 172 éve tartják, Kézdivásárhely idén is a diákokkal emlékezik.

 

A Nagy Mózes Elméleti Líceum a szabadság köré építi idei műsorát, amelynek előkészítését Dr. Deák Ferenc magyartanár vállalta. A diákok Illyés Gyula verseiből összeállított performansszal készülnek, amelyet 2021. október 6-án, szerdán 14 órától adnak elő az iskola udvarán.

 

A Református Kollégium diákjai is készülnek az emléknapra, a IX. A. és B. osztály versrészleteket ad elő. A diákok felkészítő tanára Rancz-Gyárfás Zsuzsa, a műsort a nagyszünetben, azaz 10.50-kor kezdik az iskola udvarán, majd – terveik szerint – 14 órakor csatlakoznak a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjaihoz is, ahol mintegy összeolvasztva a két műsort, tisztelegnek az aradi tizenhármak előtt.

 

A megemlékezésbe Kézdivásárhely Önkormányzata évek óta bekapcsolódik. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

 

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, valamint a két szervező oktatási intézmény szeretettel vár mindenkit az eseményre!


2021. szeptember 30.