Megújult és bővült a kórház eszköztára: a 20 éves, elavult orvosi gépeket korszerű, modern és digitális eszközök váltották fel – tájékoztatott Canea-Kocsis András, a kórház menedzsere. Az RMDSZ parlamenti képviseletének a közbenjárásával az Egészségügyi Minisztérium 2 millió lejt adott a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórháznak a központi költségvetésből orvosi gépek vásárlására.

 

Ebből a támogatásból a Radiológia osztályra egy modern röntgenkészüléket és egy doppler rendszerű ekográfot is beszereztek, mely a véredényekben történő áramlásról, keringésről nyújt információkat a szakorvosnak. Ilyen doppler rendszerű ekográfot vásároltunk a Nőgyógyászatra is. Új számítógép-alapú audiométerrel szereltük fel a Fül-orr-gégészetet, a Bőrgyógyászatot pedig korszerű digitális dermatoszkóppal láttuk el, amely lehetővé teszi az azonnali diagnózist. A belgyógyászatra három darab EKG készüléket vásároltunk. 

 

A digitális röntgen gép is a napokban érkezett meg, ennek összeszerelése, majd üzembe helyezése épp folyamatban van, de mivel komplex folyamatról van szó, még eltart egy darabig, amíg használatba tudják venni. Ugyanakkor az engedélyeztetést is meg kell várniuk, azonban az már biztos, hogy hamarosan ez a korszerű eszköz szolgálja ki úgy a járóbeteg rendelőt, mint a bent fekvő betegeket – hangsúlyozta Canea.

 

Ugyanakkor, Európai Uniós forrásokból a legmodernebb röntgenkészülékkel szerelik fel a kórház ortopédiai osztályához tartozó műtőtermet is. Ezt a gépet már üzembe helyezték, azonban itt is várni kell még a működtetési engedélyek beszerzése, ez folyamatban van – emelte ki a menedzser.


 


2021. szeptember 29.