Nu e stabilit, câte steaguri tricolore trebuie arborat de Ziua Națională a României, și în anul trecut au fost tot atâtea. După Bokor Tibor sunt sancționați indirect, datorită cazului steagurilor negre.

 

Procedura Prefecturii Județului Covasna dă dovadă de rea-voință, cu care Primăria din Târgu Secuiesc a fost amendată cu suma maximă care putea fi aplicată, și anume cinci mii de lei – a presupus la conferința de presă de azi Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc. Prefectul Marius Popica a amendat Primăria din Târgu Secuiesc, referindu-se la faptul că orașul n-a fost îndeajuns împodobit cu suficiente steaguri tricolore la Ziua Națională a României.

 

Bokor Tibor a evocat antecedentele: la 24 noiembrie o asociație din Târgu secuiesc a înregistrat la administrație o cerere, că la 1 decembrie ar dori să sărbătorească Ziua Națională a României. Ca locație, au indicat spațiul de lângă  biserica ortodoxă, din strada Molnár Józsiás și au mai menționat că după aceea se vor deplasa la biserica ortodoxă din Kanta. Această cerere a primit aprobarea comisiei de specialitate la 27 noiembrie.

 

Hotărârea de guvern numărul 1157 obligă administrațiile locale că în cazul sărbătorii naționale trebuie arborat drapelul național în locul aprobat de acestea. Colaboratorii primăriei au arborat 4 steaguri la locul cerut, în împrejurimea bisericii ortodoxe din strada Molnár Józsiás, acest lucru poate demonstrat cu fotografii și cu proces-verbal. Deoarece, potrivit programului, cei care sărbătoreau ar fi peregrinat și la biserica ortodoxă din Kanta, acolo, au arborat și pe un stâlp de electricitate un steag românesc, însă, în final, organizatorii nici n-au respectat programul, nu s-au deplasat acolo jos – a informat primarul.

 

În lege nu este menționat câte steaguri românești trebuie arborate, condiția este doar că trebuie arborate acolo unde se desfășoară manifestarea, și acest lucru l-au și făcut – a spus primarul.

 

În ciuda acestui fapt la 2 decembrie, fără să se informeze prealabil, prefectul Marius Popica a eliberat procesul-verbal, pe baza căruia Primăria este amendată cu 5000 de lei, fiindcă nu a respectat hotărârea de guvern – s-a plâns Bokor Tibor.

 

După părerea sa, autenticitatea amenzii este combătută de fapte, pe deasupra cel care a semnat ca martor, adică subprefectul Sebastian Cucu n-ar putea fi martor; ar fi trebuit un locuitor român din Târgu Secuiesc sau ar fi trebuit să semneze cineva dintre organizatori – a considerat primarul. Nu se știe dacă subprefectul a fost prezent personal la sărbătoare, pe fotografiile de la fața locului nu figurează – a relatat primarul.

 

Împotriva procesului-verbal de amendă s-a putut intenta plângere la tribunalul din Târgu Secuiesc în termen de 15 zile, acest lucru l-am făcut, folosindu-ne, ca susținere, de aceste fapte – a adăugat. Probabil doar la începutul anului viitor va avea loc primul proces.

 

Atunci când a fost numit un nou prefect, m-am gândit că se va împământeni o nouă viziune în instituție și prefectura se va ocupa cu lucruri mai importante; între Târgu Secuiesc și instituția guvernamentală încă din 2013 bântuie războaiele de steaguri, dacă acest lucru continuă astfel, trebuie să înființez un birou de specialitate separat, care din punct de vedere juridic se ocupă cu cazurile de steag, deoarece așa văd că acest lucru e cel mai important din privința prefectului – a formulat Bokor Tibor.

 

La întrebarea ziaristului, primarul a confirmat, după părerea sa, arborarea steagurilor negre pe fațada câtorva case particulare din centru, a putut influența decizia prefectului de a aplica amendă; acest scandal ar fi putut să facă să explodeze noul circ cu steaguri.

 

Steagurile negre au fost arborate pe fațadele câtorva case din centru orașului de „necunoscuți”, apoi fotografia care a figurat și pe pagina de Facebook al asociației Mișcarea de Tineret a celor Șaizeci și patru de Județe (HVIM), care s-a ocupat cu această problemă, apoi a străbătut întreaga presă românească.

 

În aceea zi HVIM a organizat o comemorare (la monumentul Kratochvil Károly, aflat în apropiere de centru, la fosta cazarmă secuiască, amintindu-și „de Divizia Secuiască înființată în apărarea împotriva trupelor române care au năvălit în Transilvania”), această comemorare a fost pusă cu două ore mai târziu decât sărbătoarea românilor.

 

Cu toate că primarul nu s-a aflat în oraș în acea zi, a urmărit informațiile de la televizor și după părerea sa media românească a filmat și a înștiințat tendențios despre comemorarea HVIM care s-a desfășurat în acea zi, totodată au comunicat și informații false, de exemplu că au înlăturat steagul românesc de pe clădirea instituției însă în timpul acesta pe înregistrări nu au arătat Primăria.

 

„Cu cazul steagurilor negre Primăria nu are nici o legătură” – a conchis primarul.

 

Despre arborarea steagurilor negre primarul Bokor Tibor consideră că acțiunile de acest gen nu slujesc reconcilierea și conviețuirea normală, căci fiecare conflict naște un nou conflict. „Dacă asta este grija prefectului sau a guvernului român, atunci trebuia să depisteze cine le-a arborat și aceia trebuiau trași la răspundere” – a fost de părere. După părerea sa nu au găsit artificiu în cazul  steagului negru și cel mai simplu a fost să amendeze Primăria. Acest lucru demonstrează și faptul că nici la serbarea de 1 decembrie din anul trecut n-au fost mai multe steaguri românești, însă atunci n-au fost steaguri negre.

 

La întrebarea adresată de Transindex a comunicat că organizatorii principali ai sărbătorii naționale române au fost locuitori din Târgu secuiesc, din partea cărora n-au fost căutați, nu au primit nicio plângere – nici formală, nici informală – nu a sosit nici o observație. La fel, nu a semnalat nici un locuitor de naționalitate română din Târgu Secuiesc că ar fi fost nemulțumit de organizarea sărbătorii.

 

Sursă: Transindex


10 decembrie 2014