Cu ocazia Zilei Liricii Maghiare la 11 aprilie, sâmbătă de la ora 20 în Galeria Kosztándi Jenő din Târgu Secuiesc puteți viziona spectacolul cu titlul Rugăciuni blânde al clasei din anul doi al studenților de la actorie ai Facultății de Artă din Târgu Mureș, respectiv în Jazz Bistro concertează duetul Kovács Linda – Bögöthy Ádám de la ora 21 și orchestra Ego Sum de la ora 23. Ziua liricii maghiare este sărbătorită din 1964 la ziua de naștere a lui József Attila, la 11 aprilie.

 

Spectacolul clasei din anul doi al studenților de la actorie ai Facultății de Artă din Târgu Mureș cu titlul Rugăciuni blânde (poeziile lui Radnóti Miklós și pozele sale frumoase) a fost realizat de Dr. Gyéresi Júlia, Dr. Tompa Klára, profesor conducător de clasă. Interpretează: Bajkó Edina, Erőss Brigitta, Jáger Simon, Lukács Ivett Andrea, Markó Ildikó Hilda, Mesés Gáspár, Nagy Esti Norbert, Szilágyi Míra Laura și Zsenák Lilla.

 

Duetul cântec –contrabas al lui Kovács Linda și Bögöthy Ádám în această formație neobișnuită și totodată emoționantă dă spațiu muzicii de cameră care se mișcă pe hotarul jazzului modern mainstream și al improvizației libere. Muzica lor se bazează în primul rând pe compozițiile Lindei și pe cele veșnic verzi, în care ludicul, stima față de tradiții sau chiar forțarea limitelor dau o complexă revelație muzicală.

 

Kovács Linda este personalitatea proeminentă, cântăreața generației de muzicieni tineri. De-a lungul carierei sale a colaborat cu numeroase orchestre, (O mică Muzică Erzsi, Equinox, Szalóki Ági, Both Miklós, Rutkai Bori) și a figurat și pe discurile lor. Deseori este oaspetele diferitelor formații, începând cu formațiile mici până la formații mari (Jazz Orchestra Budapest, Modern Art Orchestra). Mulțumită calității muzicale carismatice și de înaltă treaptă, discul său de debut cu titlul „Teach Me Silence”, a apărut în 2009, a avut parte de o critică plină de recunoștință.

 

Bögöthy Ádám în prezent este unul dintre cei mai preocupați dintre contrabasiștii maghiari. Una dintre dovezile vocației sale muzicale este că în 2013 a obținut diplomă nu doar la contrabas, ci și la chitară. Dintre formațiile sale permanente din prezent trebuie relevate Quartetul lui Karosi Júlia, precum și e-Series lui Vörös Janka, în care își notează numele și ca compozitor.

 

Concertul de debut al orchestrei Ego Sum din Târgu Secuiesc a avut loc în vara lui 2011, de atunci au fost prezenți pe mai multe scene din țară și din străinătate. spectacolul lor se bazează în primul rând pe cântece proprii, însă pe lângă acestea răsună și prelucrări de limba engleză și maghiară, adaptate la stilul orchestrei. Muzica lor se clădește din caracteristicile stilului ale mai multor genuri, de la blues, prin funkyn, până la ritmurile SKA și hip-hop. Membrii trupei sunt buni prieteni nu doar pe scenă, ci și în toate zilele. În ianuarie 2014 și-au prezentat primul album propriu în Casa de Cultură Vigadó din Târgu Secuiesc, cu titlul Cabaret.

 

Organizatorii evenimentelor sunt Casa de Cultură Vigadó, Asociația Culturală și de Tineret MUKKK și Jazz Bistro.


9 aprilie 2015