Joi și-a ținut prima ședința ordinară de consiliu noul corp ales în iunie, în care au ocupat loc cu doi mai mulți, adică 19 consilieri orășenești. Edilii au fost nevoiți să aducă decizii despre cincisprezece ordine de zi, printre care despre componența comisiilor, despre regulamentul de funcționare al parcului industrial, despre taxele de închiriere cu ocazia zilelor orașului, precum și despre împărțirea terenului. Ultimele trei puncte au constituit cele mai importante probleme ale ședinței de consiliu, despre care s-a aflat: primăria va introduce în august proiectul de reînnoire a Cazărmii și a mănăstirii minoriților din Kanta.

 

Hegedűs Ferenc, consilier UDMR, a lipsit motivat de la investirea din iunie, de aceea el a depus jurământul de oficiu la ședința ordinară de consiliu din iulie. După asta, a fost modificat bugetul din cauza creșterii care a avut loc la încasări: au intrat 90.000 de lei pentru Liceul Teoretic Nagy Mózes și pentru Școala Generală Turóczi Mózes, pe care i-au câștigat prin proiect, și a fost mărită cu 20.000 de lei suma propusă pentru proiectele sportive. În modificare constituie un articol mai mare, în total 100.000 de lei, suma rezervată pentru punerea în ordine a sistemului de încălzire al locuințelor din strada Abatorului.

 

În următoarele ordine de zi corpul orășenesc a decis despre componența comisiilor de specialitate. În comisia de evaluare a proiectelor culturale și sportive vor  ocupa loc consilierii Nagy Babos Tamás (UDMR), Bejan András (UDMR), Szabó Vincze Árpád (UDMR), Ilyés Botond (PPMT) și Budău Ionuț (Alianța Electorală Târgu Secuiesc, în continuare KVSZ); în comisia de evaluare a problemelor cu locuințele va lucra, pe lângă dr. Kelemen András (UDMR), Fejér Melinda (UDMR), în comisia de valorificare a spațiilor comerciale însă vor ocupa loc Hegedűs Ferenc (UDMR), Szilveszter Szabolcs (UDMR), Gál Elemér (PPMT), Johann Taierling (PPMT) și Budău Ionuț (KVSZ). Membrii care vor figura în comisia de observare a regulamentului de funcționare al parcului industrial sunt viceprimarul Derzsi Gyula, consilierii Hegedűs Ferenc și Szabó Vincze Árpád, precum și consilierii Budău Ionuț și Gál Elemér.

 

În continuare au fost numiți reprezentanții consiliului local în consiliul de conducere al instituțiilor de învățământ, a fost stabilită taxa de închiriere a spațiilor pentru târgul de Toamnă din anul 2016, prețul de valorificare și de vânzare al materialului lemnos provenit  din pădurea orașului, respectiv au aprobat și participarea în proiectul referitor la dezvoltarea infrastructurii de agricultură și silvicultură, care cuprinde reabilitarea unui drum forestier aparținătoare orașului Târgu Secuiesc. A fost aprobat și dosarul de cadastru referitor la împărțirea curții numărul 9 din strada Petőfi Sándor, de care a fost nevoie pentru ca cei care locuiesc acolo și chiriașii să poată folosi imobilul cu intrare separată.

 

În august va fi depus proiectul pentru reînnoirea cazărmii și a mănăstirii minoriților

 

Deși termenul de depunere ar expira la sfârșitul lui noiembrie, ar dori să introducă cât mai repede proiectul referitor la înnoirea cazărmii și a mănăstirii minoriților − a formulat primarul Bokor Tibor. Planurile au fost terminate de mult, corifeii au fost nevoiți să decidă despre cheltuielile de proiect. Amândouă proiecte obligă primăria la achitarea a două sutimi cotă parte, valoarea proiectului Cazărmii este aproape 3 milioane 800 de mii de euro cu TVA la cel al mănăstirii minoriților aproape 3 milioane de euro cu TVA − a informat Bokor Tibor.

 

Și ultima ordine de zi se leagă de acesta, aici a fost aprobată Strategia de Dezvoltare Sustenabilă a orașului Târgu Secuiesc, fără de care nu există posibilitate de proiect. Întreaga strategie  poate fi accesată pe pagina web  www.kezdi.ro.


21 iulie 2016