Ieri la conferința de presă a Asociației Soare Verde s-a rostit un anunț de interes general legat de înfrumusețarea orașului. Am aflat că asociația civilă, mulțumită proiectului înaintat la MOL România și la Fundația pentru Parteneriat în parteneriat cu Primăria nu doar va reînnoi partea din spate a parcului Józsiás, ci o va face și funcțională.

 

Sunt patru luni pentru realizarea proiectului, a informat responsabilul de proiect Derzsi Katalin, potrivit planului vor fi gata cu lucrările pe 1 septembrie, la Zilele orașului o vor și preda în mod festiv comunității. Valoarea investiției este de peste 14 mii de lei, din aceștia 9000 de lei vor fi asigurați de publicatorii programului, diferența va fi suportată de Primărie și de Asociația Soare Verde.

 

Din sumă vor schimba tomberoanele de plastic le vor schimba pe cincisprezece depozitare de gunoi confecționate din lemn, vor plasa 8 hrănitoare de păsări și pe parcursul lucrărilor vor organiza cu patru ocazii program pentru elevi. Apoi vor plasa și panou de prezentare a păsărilor care trăiesc acolo și vor redacta și o publicație informativă despre istoria parcului. De această dată vor reînnoi și gardul terenului de joacă, îl vor schimba în lemn, terenul va fi sădit cu iarbă.

 

 Rămneanţu Krisztina, arhitectul de peisaj al Primăriei a prezentat cum vor camufla cu lemn gardul de beton din spatele parcului și a vorbit despre gardul vertical care va fi împodobit cu plante perene.  Aici va fi așezat așa numita sală de clasă în aer liber, unde profesorii de biologie vor putea apoi ține ore de cunoaștere a mediului. Referentul de presă Ötvös Boglárka legat de temă a accentuat că, după experiențele lor, în acele cazuri în care îi antrenează și pe civili în înfrumusețarea orașului, așezămintele sunt mai puțin deteriorate de vandali.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Jancsó Katalin


13 mai 2015