La conferința de presă ținută ieri, Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc a anunțat o veste bună și una rea, referindu-se la procesul care se desfășoară de ani de zile.

 

Primarul a comunicat: Curtea de Apel  Brașov a decis la 21 septembrie în legătură cu Fortyogó și sentința nedefinitivă este favorabilă Primăriei orașului: au declarat nulă sentința primară a Tribunalului Județean Covasna, pe baza căreia Primăria ar fi pierdut terenul din jurul centrului de odihnă.

 

Conform noii decizii terenul de sub complex, respectiv piscina și împrejurimile, vor constitui în întregime proprietatea Primăriei și cei care au intentat proces Primăriei – familiile Nagy și Taierling – , conform sentinței Curții de Apel sunt îndreptățiți la despăgubire. Lor le-a mai rămas o posibilitate, pot face recurs la Tribunalul Suprem. Primarul speră că decizia Curții de Apel va rămâne în vigoare și în cazul recursului  și atunci vor putea începe ceva cu centrul de tratament ținut închis de mai mult de zece ani din cauza proceselor.

 

Bokor Tibor a mai relatat că chiriașul, firma Incitato Fortyogó a câștigat procesul împotriva Primăriei, în ce privește clădirea și terenul aparținător. După  evaluare trebuie să i-l ofere spre cumpărare lui Kovács Simon Attila, deoarece el are drept de preemțiune. Doar atunci poate fi repornit sau vândut prin licitație, dacă acesta nu-l cumpără.

 

Vestea cea rea este că trebuie achitați aproape opt sute de mii de lei firmei chiriașe a cinematografului Petőfi – a spus edilul. Anexa la contract încheiat în întregime ilegal în iunie 2011 între firma Conrek și Primărie a fost semnată de către primarul de atunci fără hotărâre de consiliu, recunoscând că firma chiriașă a efectuat o investiție de 593 de mii de lei, în ciuda faptului că în contract, respectiv în evidența de inventar au stabilit în jur de zece mii de lei valoarea întregii clădiri. Pe baza contractului semnat atunci de firma de lichidare a firma Concrek, ajuns între timp în faliment, a intentat în 2013 un proces împotriva Primăriei cu scopul recuperării sumei și tribunalul ei i-a dat dreptate, a câștigat procesul. Deci Primăria trebuie să-i plătească chiriașului aproape opt sute de mii de lei, ceea ce afectează extrem de neplăcut bugetul orașului. Rácz Károly, primarul de atunci, a recunoscut nu doar suma de sus, dar a prelungit și contractul de închiriere fără hotărârea consiliului local – a subliniat Bokor. Există încă o posibilitate de remediere excepțională – a zis -, însă din păcate nu există multe șanse de a câștiga procesul față de chiriaș. Încearcă și dacă nu vor avea succes, vor intenta un proces împotriva lui Rácz Károly, deoarece nu este legitim ca orașul să plătească această sumă colosală. Semnarea anexei la contract a fost cauza faptului că în 2011 Szarvadi József, viceprimarul de atunci a demisionat din funcție și s-a autodenunțat la poliție – a fost rostit la sfârșitul conferinței de presă.

 

Sursă: Iochom István, Háromszék


Invalid Displayed Gallery


25 septembrie 2015