La 9 martie, luni de la ora 17, în sala de expoziții de la etaj a Casei de Cultură Vigadó, Balázs Lajos își prezintă cartea cu titlul M-a cuprins dragostea față de copil. Cu autorul vorbește profesorul de limba maghiară dr. Deák Ferenc. Colaborează Szabó Hedda și Bagoly Anabella.

 

Editura Academia- Pallas publică într-o ediție lărgită monografia de obiceiuri din Sândominic cu titlul Ritualele, cotiturilor de destin la secuii-maghiari a etnografului Balázs Lajos. Ca prima parte a trilogiei dedicate marilor cotituri de destin ale vieții omului a apărut volumul cu titlul M-a cuprins dragostea față de copil.

 

Monografia lui Balázs Lajos poate fi numită și cartea nașterii, care vorbește despre istoria etnografică particulară a sentimentului de bucurie personală și de comunitate, de la starea necunoscută a conceperii și a devenirii mamă până la inițierea în familie, societate, religie a omului creat. Totodată este și cartea cunoașterii, ceea ce ia în seamă ce fel de cunoaștere de experiență au activizat pentru sosirea copilului de la recunoaștere la convingere. Autorul etnografic îmbrățișează o cunoaștere zguduitoare și o sistematizează în cartea sa. În uter, apoi cultura populară, care se întinde asupra tuturor detaliilor lunilor care îi urmează și oferă rezolvare, acordă o paletă mult mai bogată și vastă facerii și nașterii, decât orice știință care este interesată în această problemă. Această carte nu este a anatomiei nașterii, ci cadrul garanției facerii de copil și prin ea al dăinuirii de comunitate. Cultura nașterii doar aparent este din Sândominic: este manifestarea particulară, locală a culturii poporului maghiar. Recunoașterile fundamentale, experiențele conștiente și nobile sau cele izvorâte din păcat, negate sunt același timp universale.

 

(Sursă: szekelyhon.ro)

Intrarea la eveniment este gratuită, vă așteptăm pe toți cu drag!


Invalid Displayed Gallery


27 februarie 2015