Așteptăm cu drag, pe oricine care îndrăgește excursia la prezentarea cărții lui Székely Árpád: MUNȚII-FĂGĂRAȘI (vârful Transilvaniei) și la raportul de revelație legat de proiectare, care va avea loc la 8 mai, vineri de la ora 18 la Târgu Secuiesc, în Biblioteca Orășenească Báró Wesselényi Miklós. Volumul va fi elogiat de muzeologul Dimény Attila.

 

Ciclul care prezintă lanțul dominant al Carpaților de Sud cu bogată formă glaciară, după prezentarea Retezatului și Parângului, continuă cu prezentarea Munților Făgăraș. Acest lanț muntos monumental a meritat pe bună dreptate denumirea de Alpii din Transilvania.

 

Munții Făgăraș în numeroase considerente geografice este suportul vârfului Carpaților de Sud și al arcului munților Carpați, de aceea în epoca eroică a turismului, în etapa inițială a descoperirii științifice a munților a fost desemnat la titlul de principalul munte al țării față de atunci mult mai cunoscutul Tatra Înaltă. Pe lângă asta vraja Munților Făgăraș constă și în faptul că dincolo de escaladarea țintelor „obligatoriu” ne angajăm la străbaterea cărărilor mai puțin cunoscute și pe lângă formațiile de stâncă marcante reușim oare să observăm lumea de culoare de primăvară și de vară timpurie a lacurilor care dezgheață și a câmpurilor de flori de trandafir de munte, sau priveliștea panoramelor minunate a văilor îmbrăcate toamna în ruginiu care se deschid de pe crestele laterale la creasta principală. Dacă da, atunci din îndrăgostiții Retezatului și al Parângului putem deveni ușor pasionații Munților Făgăraș.


23 aprilie 2015