Teatrul Orășenesc din Târgu Secuiesc prezintă la 30 octombrie, vineri de la ora 19 în sala mare a Casei de Cultură Vigadó comedia lui Molnár Ferenc cu titlul Joc în castel. Protagonistul în comedia în trei acte Joc în castel, Turai Sándor așa devine erou ca alter-egoul autorului, că se străduiește nu pentru demascarea minciunii, ci pentru menținerea lui. Forța motrice a spectacolului regizat de Kolcsár József este formularea de întrebări. Ce este cu ceea ce aș dori să mă confrunt? Ce sunt acele lucruri, care ar fi bine lăsate uitate? Cât de mare povară este adevărul? Falsul generează în fiecare situație minciună? Și teatrul este doar farsă falsă?

 

Kolcsár József recurge în Teatrul Orășenesc din Târgu Secuiesc după Zâna bună cu a doua ocazie la un text de Molnár Ferenc. După relatarea regizorului comedia Joc în castel a fost scrisă într-o limbă specifică și formulează în legătură cu minciuna moduri de concepție cu valabilitate generală. Spectacolul însă aduce mai aproape, completându-se cu un strat vioi, umoristic, replicile de aproape o sută de ani ale autorului la omul de azi.

 

Organizatorul  spectacolului este din capul locului deci minciuna. Se tematizează într-un mod acceptat corupția, întoarcerea privirii, mascarea adevărului. Toate personajele sunt călăuzite de interese, gonesc oarbe după glorie, în timp ce se pierd pe ele înșele. Piesa reliefează împletirea adevărului și a falsului, a cunoașterii și a necunoașterii, a aparenței și a realității, în timp ce vedem decăderea figurilor luate din realitate, respectiv revenirea lor. Producția, prin replicile sale comice, poate vorbi ușor despre iraționalitatea vieții, apoi permite aruncarea privirii în lumea teatrului și trezește empatie cu faptul că creează pseudoartiști păcătoși, deplorabili, care au uitat sau au renunțat în favoarea succesului și a faimei despre valorile reale.

 

Fiecare personaj este ocupat cu problema sa proprie, măruntă, în timp ce năzuiește a face față cerințelor sociale și ale colegilor. Nu există caractere clar negative sau pozitive, nu există eroi, nici învingători, doar figuri inspirate din lumea reală, care fac totul în interesul supraviețuirii și al susținerii aparenței formate despre ei.

 

Distribuție:

TURAI: Lung László Zsolt
GÁL: Orbán Levente
ÁDÁM: Daczó Zádor e.h.
ANNIE: Dávid Gulácsi Zsuzsanna
ALMÁDY: Dávid Attila Péter
INGRIJITOR: Polgár Emília

 

Regizor: Kolcsár József
Scenograf, proiectant de costume: György Eszter

Dramaturg: László Beáta LídiaScenograf, proiectant de costume: György Eszter

Supraveghetor: Molnár Judit

Pentru spectacol este valabil abonamentul Gábor Áron, dar pot fi scoase și bilete pentru adulți cu prețul de 20 de lei, pentru elevi și pensionari 15 lei în biroul  de relații cu publicul al Casei de Cultură Vigadó în zilele de lucru între orele 8-16 sau cu o oră înainte de spectacol.

Rezervare de bilete și abonamente la numerele de telefon 0267 360 179-es sau 0729 058 197.


Invalid Displayed Gallery


20 octombrie 2015