Sâmbătă cimitirul reformat din Târgu Secuiesc a fost locul unui eveniment maiestos, unde l-am comemorat pe stegarul viteaz Mező Ferenc, eroul celui de al doilea Război Mondial, care se odihnește în cavoul – Laczkó, și i-au nominalizat  locul de mormânt.

 

La comemorarea organizată de statul major al Ordinului Istoric Viteaz din Transilvania și din Secuime, precum și al Efectivului din Scaunul Kézdi s-a adunat o masă de aproape trei sute de inși, numai diferitele ordine de viteaz au fost reprezentate de circa o sută de oameni, dar și-au adus omagiul și conducătorii orașului și județului, precum și reprezentanții consulatului maghiar din Miercurea Ciuc și al asociaților civile. V. Lázár Elemér, căpitanul statului major național din Transilvania al ordinului viteaz organizator, în discursul său a făcut o paralelă între soarta lui dr. Laczkó László, născut la Târgu Secuiesc, care a avut o moarte eroică la Prügy din Ungaria, și Mező Ferenc, născut la Kőröstarcsa, care și-a jertfit viața pentru tovarășii săi în septembrie 1944 pe creasta „Nyír” de la Cătrușa, pe care – în afară de faptul că amândoi au căzut departe de locul natal în apărarea patriei – i-a legat și o prietenie personală, precum și firele unei rudenii în devenire. Dr. Ambrus Ágnes în discursul său a scos în evidență că familia Laczkó l-a primit simbolic ca membru al familiei pe soldatul din câmpie, iar Mike Bernadett, strănepoata răposatului Laczkó László, a evocat memoria lui Mező Ferenc. Szarka Gábor, consulul Consulatului Principal al Ungariei din Miercurea Ciuc, a afirmat că, până când avem niște comemoratori care poartă asemenea sentimente adânci, până atunci nu trebuie să ne îngrijorăm pentru viitorul Secuimii!

 

Evenimentului i-a dat și o mai mare solemnitate recitalul orchestrelor Casei Elevilor și al Școlii Generale „Molnár Józsiás”, iar placa comemorativă făcută din marmură roșie, așezată pe zidul cavoului Laczkó, a fost sfințită de Pakó Benedek, canonic onorific pensionat din Ghelința și de Beder Imre, preot reformat din Târgu Secuiesc.

 

 

Sursă: Székely Hírmondó, Jancsó Katalin

Fotók: Laczkó László


Invalid Displayed Gallery

 


14 octombrie 2014