Primăria Târgu Secuiesc pornește în anul acesta câte doi călăreți la Galopiada Secuiască, adică la  Cursa Góbé. Cum se poate vedea mai jos, între călăreți există concurenți cu rutină, dar și cei care urcă pentru prima dată în șa pentru victorie.

 

Calul cu numele Anci al lui Berde Lóránd s-a rănit anul trecut în timpul antrenamentelor, din acest motiv la sfatul medicului veterinar nu a mai pornit la curse, dar nu s-a încurajat din această cauză, cu iapa hibridă în vârstă de șase ani, cumpărată în urmă cu doi ani în acest scop va reprezenta orașul breslelor la Galopiada Secuiască. Se antrenează cu el începând de anul trecut pentru galopul de acest an, și nu ascunde faptul că scopul lor este de a câștiga concursul, „de obicei concurezi ca să câștigi, iar noi facem tot ce ne stă în putere pentru victorie”. După spusele lui, secretul succesului este un jocheu bun, cât mai multe antrenamente și nu în ultimul rând un cal bun. În ce măsură sunt întrunite aceste lucruri în cazul lor, ne spune faptul că dintre cei șaptesprezece concurenți care au participat la galopul organizat la Mureș la sfârșitul trecut de săptămână, ei s-a dovedit a fi cei mai buni.

 

Este considerat novice în concurs la Galopiada Secuiască, Kiss Ottó Olivér, reprezentantul comunei Lunga, care va participa în cursa de week-end  cu Villám, calul lui Ugron Attila, un lipițan de 12 ani de rasă pură. Cu acesta i se va împlini o dorință veche, cum a spus dânsul, cu câteva săptămâni în urmă,  proprietarul calului i-a propus să intre în concurs cu Villám, iar el va satisface această cerință. Se antrenează regulat cu el de mai bine de trei săptămâni, iar scopul lor este să facă față solicitării. „Cu toate că eu pornesc prima dată în concurs, calul cunoaște bine cercurile de galop, căci nu parcurge pentru prima dată distanța”.

 

Lunga, ca și anul trecut, va fi reprezentat de Ugron Attila, care anul trecut a fost la 300 de metri de la semifinala Galopiadei Secuiești.  Anul acesta el va întări participanții Cursei  Góbé cu Dacos, japa hibridă de Lipița cumpărată în urmă cu doi ani. Nu doar călărețul dispune de experiență în concurs, luând în considerare, că Dacos a participat deja anul trecut la Cursa Góbé. Scopul principal al lui Ugron Attila este să alerge calul pe pistă. „Ne antrenăm de doi luni, dar calul meu este bolnav de două săptămâni, din acest motiv, cu toate că este capabil să concureze, nu va fi în cea mai bună formă”. El consideră, că la concurs este indispensabil atât pregătirea calului, cât și a călărețului, în special priceperea celui din urmă intră cel mai mult la socoteală.

 

Bódi Albert va participa de asemenea la Cursa Góbé cu Imán, arab de rasă pură în vârstă de 13 ani. Anul trecut au fost eliminați din semifinală cu calul său Narkó, cu toată că cu rezultatele obținute la cursa preliminară din Jászberény ar fi fost îndreptățiți să participe la Galopiada Națională, acesta a vândut între timp calul, astfel nu a participat la concursul din Budapesta. Cum a spus, scopul lui este doar să se simte bine, căci inițial s-a pregătit la un eveniment în Ungaria, unde ar fi călătorit călare, antrenându-se din această cauză calul la perseverență. Acest lucru din păcate nu s-a realizat, și s-a înscris la Cursa Góbé, unde viteza este importantă, și ei nu au avut la dispoziție timp pentru pregătire.

 

Pe toți patru călăreți îi înscrie pentru concurs Primăria Târgu Secuiesc, pe lângă asta sprijină și pregătirea călăreților și cailor. Cel mai mare rezultat de până acum al municipiului Târgu Secuiesc la Galopiada Secuiască a fost un al doilea loc. Galopiada Secuiască va fi ținut pe vârful Pivnițele Mari, miza este ieșirea la Galopiada Națională din Budapesta.

 

Daczó Barna


6 iulie 2016