Târgu Secuiesc este unul dintre cele patru orașe din România, care a obținut subvenție de la Banca Mondială pentru realizarea noii strategii de dezvoltare. Primăria a început deja colectarea informațiilor. În această temă au existat deja mai multe întâlniri, despre asta și despre detaliile întocmirii strategiei a relatat responsabilul proiectului, viceprimarul dr. Szilveszter Szabolcs.

 

Noua strategie integrată a dezvoltării orașului Târgu Secuiesc se face pentru perioada 2021-2030, proiectul este sprijinit în afară de Banca Mondială și de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Cel  mai important obiectiv al strategiei este acela de a se adapta la cerințele locuitorilor orașului, a comunității – despre asta au și existat deja sondaje, respectiv chestionarul poate fi accesat și în continuare pe site-ul citadini.ro.  Pe lângă asta, în această temă au existat de mai multe ori întâlniri cu grupuri care reprezintă diferite domenii de specialitate, care de asemenea și-au putut formula ideile, părerile. De fapt, pe lângă Târgu Secuiesc, Banca Mondială a mai ales Craiova, Suceava și Simeria din județul Hunedoara.

 

În cadrul unei conferințe de presă viceprimarul a relatat: „Planul de dezvoltare al orașului Târgu Secuiesc expiră chiar acum, astfel a fost foarte actual și necesar de elaborarea unuia nou. Pentru noi de aceea este foarte important acest sprijin, pentru că prin alăturarea Ministerului Dezvoltării și a Băncii Mondiale primim un sprijin de specialitate, pe care, ca primărie de oraș mic, nu ni l-am putea permite din bugetul propriu. De aceea a fost ales Târgu Secuiesc pentru că a făcut față din punct de vedere internațional în ce privește deschiderea și transparența, precum și prin  atragerea proiectelor europene și utilizarea mijloacelor de comunicare pe suprafețele online.” Politica urbană este o muncă comună de un an, planul final va fi predat toamna viitoare. Szilveszter a mai subliniat și faptul că de aceea este importantă întocmirea strategiei acum, pentru că aceasta va da cadru de aplicare pentru următoarele proiecte care vor putea fi atrase în următorul ciclu european.

 

Viceprimarul s-a mai referit și la faptul că la apropoul acestuia s-a făcut și un barometru urban, în care au apărut ca fiind cele mai importante trei probleme sistemul de sănătate, infrastructura și lipsa posibilităților de locuire.

 

Informații mai detaliate referitoare la proiectul de dezvoltare al orașului pot fi accesate pe pagina web kezdi.ro, cunoscută deja sub denumirea Politica Urbană a României. Tot aici va putea fi accesat curând și un chestionar care îi vizează pe întreprinzători. Viceprimarul a mai adăugat: „nu noi, ca primărie, să decidem încotro mergem, ci, ca purtători de drapel, să-i reprezentăm pe întreprinzători în acele exigențe pe care ei le formulează.”

 

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014–2020.  Valoarea totală a proiectului este 20 milioane de lei, din care valoarea eligibilă  nerambursabilă este de 16.796.772,56 lei, iar cofinanțarea beneficiarului este de 3.203.227,44 lei. Perioada de implementare este de 24 de luni.


25 noiembrie 2020