15 Martie este totdeauna un eveniment proeminent deopotrivă pentru cei din Târgu Secuiesc și din trei Scaune. La această dată sărbătorește la Târgu Secuiesc maghiarimea spațiului, care de aceea vin în orașul breslelor ca să-și exprime stima în fața eroilor din războiul și lupta pentru libertate de la 1848-49. Oaspetele de onoare al festivității centrale al Zilei de 15 Martie din acest an va fi Tállai András, secretarul de stat al Guvernului Ungar. 

 

SERIA DE PROGRAME

 

DUMINICĂ, 12 MARTIE

12.00    Deschidere – A XXVIII-a expoziție de sărbătoare în memoria zilei de 15 martie 1848

Rostește urare: directorul dr. Dimény Attila, muzeolog

Deschide expoziția: profesorul de limba maghiară dr. Deák Ferenc

Colaborează: profesorii Józsa Irén și Nagy-Babos Tamás, precum și Corul de Cameră  Cantus, cu conducerea dirijorului Fórika Balázs.

Locul și organizatorul: Muzeul Breslelor Incze László

 

 

MARȚI, 14 MARTIE

11.00     Comemorare de sărbătoare  în aula Centrului de Învățământ Tehnic Gábor Áron, cu colaborarea elevilor claselor IX-X.

 

14.00    Comemorare la monumentul din Casinul Nou. Interpretează elevii școlii Generale Tuzson János, elevii Liceului Tehnologic Apor Péter. Orator de sărbătoare Bors Gyöngyvér, colaborează orchestra populară din Casinul Nou.

 

COMEMORARE PE VÂRFUL NYERGES

14.00    Prezintă un program festiv și depun coroane de flori elevii și profesorii Liceului Pedagogic Bod Péter și ai Școlii Generale de Practică a Școlii Superioare Pedagogice Reformate Kölcsey Ferenc din Debrețin.

 

15.00    Comemorare la monumentul de pe Vârful Nyerges. Oratorul de sărbătoare al Liceului Tehnologic Apor Péter este Bors Gyöngyvér.

 

16.30     Depunerea comună a coroanelor de flori de către cadrele didactice și părinții Grădiniței Manócska la monumentul de lemn al instituției de pe Vârful Nyerges.

 

 

MIERCURI, 15 MARTIE

9.00       Slujbă ecumenică în biserica reformată. Se pregătesc cu un program de sărbătoare elevii Colegiului Reformat. Participă și elevii și profesorii din Mezőtúr și  Mezőkövesd.

 

9.45       Comemorare la statuia lui Bem József. Interpretează elevii Liceului Tehnologic  Apor Péter. Orator de sărbătoare Bors Gyöngyvér, elevă în clasa a IX-a.

 

10.00    Programul festiv al Liceului Teoretic Nagy Mózes la monumentul din Moacșa.

 

10.00    Depunerea coroanelor de flori de către elevii Școlii Generale Petőfi Sándor la basorelieful lui Petőfi Sándor și programul artistic de sărbătoare la statuia lui Petőfi Sándor din curtea școlii.

 

10.00    Programul artistic comemorativ al școlii Generale Turóczi Mózes și depunerea coroanelor de flori la mormântul lui Turóczi Mózes.

 

10.15     Depunerea coroanei de flori de către elevii  Liceului Pedagogic Bod Péter  la basorelieful lui Szacsvay János. Locul: clădirea Asociației Szentkereszty Stephanie.

 

10.30     Programul de sărbătoare ai elevilor Școlii Generale Reformate de Practică Kölcsey Ferenc  și ai Liceului Pedagogic Bod Péter, respectiv depunerea coroanelor de flori la  statuia lui  Kossuth Lajos.

 

10.30     Comemorare de sărbătoare la Monumentul Eroilor cu colaborarea elevilor din Colegiului Reformat. Participă și profesorii și elevii din Mezőtúr și Mezőkövesd.

 

10.30     Programul artistic comemorativ al Școlii Generale Turóczi Mózes și depunerea coroanelor de flori la statuia lui Turóczi Mózes.  Cântă corul școlii, recită  Todór Palkó, Oláh Viktor Zsolt și Fazakas Anita, elogiază sărbătoarea prin cuvântarea sa elevul Dezső Szabolcs.

               

10.40    Programul artistic de sărbătoare al elevilor și profesorilor Școlii Generale Molnár Józsiás, respectiv depunerea coroanelor de flori la mausoleul lui Molnár Józsiás.

 

 

 

ÎN MEMORIA ZILEI DE 15 MARTIE , piața Gábor Áron

 

Colaborează în program fanfara Clubului Elevilor, orchestra și elevii Liceului Teoretic Nagy Mózes și Colegiului Reformat, Biszak Beáta, eleva din Școala Generală Molnár Józsiás, precum și Bogdán Zsolt, actorul teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

 

 

PROGRAM:

 

11.00     Adunarea și defilarea școlilor

 

11.15     Defilarea husarilor călărași, a echipelor păstrătoare a tradițiilor și a reprezentanților satelor înconjurătoare.

 

12.00    PROGRAM DE SĂRBĂTOARE:

Rostește un discurs de sărbătoare Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu Secuiesc și Tállai András, secretarul de stat al Guvernului Ungar. Citește mesajul primului ministru, Orbán Viktor Dr. Csige Sándor Zoltán, consulul din Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

 

Cântece:

Tavaszi szélcântă Biszak Beáta, elevă de clasa a IV-a a Școlii Generale Molnár Józsiás; Illés Lajos: A nemzethez, Singh Viki: Katonák, Egy szabad országért – cântă orchestra și soliștii Liceului Teoretic Nagy Mózes și a Colegiului Reformat.

 

Poezia lui Radnóti Miklós: Nem tudhatom recită Bogdán Zsolt, actorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

 

 

18.00    Deschidere de expoziție (din Paks): MAKÓ ANDRÁS – ÖSSZETARTOZUNK

Colaborează: Tóth Éva și Besenyei István, din ansamblul Matyó Néptáncegyüttes din Mezőkövesd.

Locație: Casa de Cultură Vigadó

 

 

19.00    „HAZÁM, HA VOLT IS…” – spectacol în cinstea zilei de 15 Martie

Colaborează: Bogdán Zsolt actor (Teatrului Maghiar de Stat din Cluj), Kozma Attila actor (Teatrul Csíki Jatekszín), Keresztes Ágnes actriță (Teatrul de Nord Satu Mare); Orchestra de Cameră Sepsi, Corul de Cameră Voces (soliști: Pakot István și Kolcsár Linda), precum și Ansamblul Perkő cu colaborarea lui Horváth Tas și Ürmösi-Incze Hunor.

Regizor muzical: Cserkész Emese

Regizor: Lung László Zsolt

Locație: Casa de Cultură Vigadó, sala mare

Intrarea este gratuită, dar legat de rezervarea locului.

 

 

Organizatorii își rezervă dreptul de modificare a programului.

 

 

 

 

 

 

 


6 martie 2017