S-a desfășurat o muncă imensă și se mai desfășoară la groapa de gunoi lichidată din Târgu Secuiesc, muntele de deșeuri va fi acoperit cu pământ. Desigur, sarcina este mult mai complexă decât aceasta, sunt așezate pe deal și în împrejurimile lui țevi de neutralizare a gazului.

 

După cum a declarat mai devreme primarul Bokor Tibor, firma care a câștigat licitația publicată pentru neutralizarea gropii de gunoi au avut nevoie de circa șaizeci de mii de metri cubi de pământ. Această cantitate uriașă, au împrăștiat-o în mare parte, pe alocuri a început să crească iarba.

 

Însă în fața așezământului aflat la capătul străzii Fehérmartok, încă se mai poate vedea o cantitate considerabilă de țevi din material plastic, elementele sistemului de captație a gazului sunt așezate pe deal la o adâncime de circa jumătate de metru, respectiv în împrejurimile lui. Acestea captează gazele care provin din descompunere și le conduc la un aparat. Mașina este total automată, când sosește o cantitate oarecare de gaz pe conductă, atunci angrenează un mecanism de ardere, ceea ce neutralizează materialul toxic.

 

Pe partea stângă, mai abruptă a dealului s-a construit un uriaș contrafort de beton, acesta, împiedică ac dealul, care cu timpul se surpă, să se prăbușească pe drumul de lângă el, respectiv pe pământurile din apropiere. În prezent muncitorii lucrează în vârful dealului de gunoi, pe parcursul inspectării terenului erau îngropate elementele sistemului conductei mai sus menționate. S-a desfășurat o muncă asemănătoare și în jurul dealului, unde se apropie de sfârșit așezarea țevilor.

 

Zonda Balázs, directorul SC Gosp-Com SRL, a relatat, răspunzând la întrebările noastre, că depozitul de deșeuri a aparținut mai înainte de firmă, însă procesul de neutralizare este coordonat de consiliul județean. Așa știe că mai sunt doar o lună și jumătate – două luni până la terminarea lucrării. Acum gunoiul din Târgu Secuiesc și din împrejurimi este transportat la Sfântu Gheorghe, însă după Zonda la mijlocul lui august, sau cel târziu la sfârșitul lui vor pune în funcțiune de încercare depozitul de gunoi modern la Leț, de atunci înainte deșeul va ajunge acolo.

 

De altminteri depozitul de la Leț va funcționa cu capacitate maximă de anul viitor. La Târgu Secuiesc vor înființa un punct de transbordare, pe care-l vor deservi zece containere. Reprezintă un lot aparte deșeul comunal, hârtia, materialul plastic și deșeul electric (gunoiul reutilizabil), adică cel organic, deci cel care se descompune (crengi, frunze, iarbă etc.). Pe acesta îl vor transporta zilnic la Leț, unde va trece din nou printr-o selecționare, căci după experiență, pe parcursul unui proces de muncă, nu poate fi separat total deșeul. După director încă nu este clarificat dacă deșeul localităților aflate în jurul orașului aici va suferi o sortare sau gunoiul va fi transportat tot la Leț.

 

De altfel, depozitul din Leț este rezultatul de cea mai mare valoare a unui proiect unional european al județului: se construiește din circa 30 de milioane de euro pe un teren de 15 hectare. Contractul de finanțare al planului de gospodărire a deșeurilor a fost semnat de către conducerea județului încă împreună cu ministrul de ocrotire a mediului de atunci Borbély László. Cei din Leț nu se entuziasmează în mod deosebit ca deșeul județului să fie depozitat la ei, în ciuda faptului că conducătorii proiectului au accentuat de mai multe ori: depozitul se construiește cu aplicarea celor mai moderne tehnici de ocrotire a mediului.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


Invalid Displayed Gallery


14 mai 2015