Bokor Tibor, primarul  din Târgu Secuiesc, și senatorul  Fejér László Ödön și-au fixat pentru  prima zi a anului școlar conferința de presă în care i-au ridicat vocea împotriva ordonanței guvernamentale din 23 august, potrivit căreia doar profesorii de limba română ar putea preda în clasele primare limba română. Au făcut cunoscut și protestul cadrelor didactice, apoi au concluzionat, că în niciun caz nu trebuie acceptată o astfel de dispoziție.  

 

Bokor Tibor și-a început conferința de presă cu faptul că,  fiind și el cadru didactic, problemele legate de educație îl sensibilizează și pe el, datorită și faptului că, ca senator a lucrat și el la noua lege a învățământului. Atunci a simțit că despre problemele învățământului s-a putut vorbi rațional cu ministrul de atunci, în cadrul acesteia chiar și despre problemele privitoare la minorități. Bokor a numit o aberație  ordonanța guvernului, după părerea sa dispoziția este o insultă adusă drepturilor minorităților. Edilul a argumentat: „Cel care se pricepe puțin la educație știe că o educatoare și un învățător primesc o altfel de pregătire, decât un profesor, predau după o altă metodică, căci trebuie să-i învețe pe copii să citească și să scrie. Profesorul îi învață mai departe pe copii, așezându-se pe alte principii. Drept pentru care, aceste două nu sunt compatibile una cu alta”. După părerea acestuia, fiecare învățător desfășoară procesul didactic după programul aprobat de către minister, primește diplomă, astfel nu e nicio  diferență între o diplomă română, maghiară sau săsească.  A mai adăugat:  „Interesant este că învățătorul de limbă maternă maghiară poate preda limba română în clasele române. În situația în care ar trebui să predea în clasele ca limbă de predare a minorităților, atunci deja n-are voie. Primarul a mai relatat: nu așa de mult timp, au apărut programe noi, manuale noi, care au fost elaborate de învățători activi maghiari. În perioada trecută, ministerul a organizat și foarte multe perfecționări, pentru ca învățătorii să poată predea cât mai eficient limba română după noul manual. În încheiere a afirmat: „Acum s-ar aduce în sistem cadre didactice care nu știu ce trebuie să predea și cum. Această ordonanță de urgență trebuie anulată”. Totodată a pus întrebarea: ce va fi astfel cu retribuția învățătorilor?

 

Bokor Tibor l-a rugat pe senatorul Fejér László Ödön să susțină la București punctul lor de vedere, să transmită protestul cadrelor didactice maghiare la locurile potrivite.  După Bokor Tibor, problema trebuie tratată în mai multe etape: în primul rând, să retragă ordonanța cu o nouă ordonanță, sau Parlamentul s-o respingă printr-o procedură accelerată. După părerea lui, trebuie luată legătura și cu reprezentantul celorlalte minorități, în această problemă trebuie să se adreseze la Consiliul Național de Discriminare, respectiv la Avocatul Poporului, precum trebuie purtată și o discuție cu conducătorii actualelor partide guvernamentale, subliniind că, dacă nu rezolvă urgent această problemă, considerăm inutilă colaborarea în continuare.

 

Fejér László Ödön a expus: a înțeles  sarcina, a primit mesajul învățătorilor maghiari, în care au rezumat frumos solicitările lor. Senatorul a formulat:  „În România nu există de decenii o viziune și acest lucru îl reflectă și învățământul. Este modificată permanent legea învățământului, însă nu știu cu adevărat încotro vor să se îndrepte. Dacă nu există o viziune cu privire la țară, nu poate fi nici cu referire la ce trebuie să le predăm copiilor. Problema celor mai mulți este că maghiarii nu știu românește. Ei umblă foarte tare pe lângă realitate, pentru că, dacă asta ar fi cea mai mare problemă în țară, am putea fi fericiți”. Fejér a pus întrebarea: „Nu trebuie să se încerce cu metode proaste, ci trebuie arătată o imagine de viitor, făcut simțit respectul. Dacă pe noi, maghiarii, ne dezonorează continuu, cum așteaptă de la noi să predăm cu cinste limba țării?”

 

Fejér László Ödön ne-a asigurat, că nu va lăsa problema fără consecințe și a adăugat: UDMR-ul va face totul ca ordonanța să fie cât mai curând retrasă.


10 septembrie 2018