Târgul de Toamnă, sărbătoarea orașului Târgu Secuiesc, se prezintă și în anul acesta între 30 august – 2 septembrie cu obișnuitul nivel înalt, cu un program colorat, cu neschimbatul program politic. Și în anul acesta în centrul manifestării construite pe motoul ”culesul de valori” se află târgul meșteșugarilor și al producătorilor tradiționali. Pe lângă asta, vizitatorii, care vor ieși și vor veni aici, vor fi distrați de concerte pe scena mare, operă, orașul copiilor, curtea vinului, festivalul cartofului, programe de tineret, cort-party și muzică de stradă. Organizatorii s-au referit la detalii în cadrul unei conferințe de presă.

 

Primarul Bokor Tibor a evidențiat particularitățile manifestării, precum și importanța reușitei politicii de succes a programului. Asemenea anilor de până acum, peste 100 de meșteșugari și producători locali vor umple apoi piața cu mărfurile lor. Orașul copiilor va fi și în acest an în parcul din centru și se va lărgi, festivalul de cartofi va fi și pe mai departe în parcul Molnár Józsiás, în Cramă, pe lângă gustarea vinurilor din Ardeal, rolul principal îl vor avea muzica populară și dansul popular.

 

Edilul, prezentând programul de concerte, a relatat că vineri, potrivit tradițiilor, sărbătoarea orașului va fi deschisă de prezentarea fanfarei și a ansamblului de majorete de la Clubul Elevilor, apoi vor urca pe scenă formațiile Iris, Pokolgép și Magashegyi Underground, cu un elan mai tineresc. Sâmbătă, seria de concerte va fi deschisă de Mano and Friends  din localitate. Va urma opera bufă: ”Elixirul de dragoste” a lui Donizetti de la Opera de Stat Maghiară, în final va urca pe scenă Freddie, care se adresează generațiilor mai tinere. Duminică va urma concertul formației Csík Zenekar, iar la concertul de final al zilelor orașului Rúzsa Magdi va distra merituosul public, după care va urma așteptatul joc de artificii.

 

Ménessy Kinga Kitty, organizatorul principal, a relatat despre schimbările care diferă de anii precedenți. Târgul meșteșugarilor și al producătorilor locali va fi mult mai concentrat, va începe de la statuia lui Gábor Áron, corturile vor fi așezate în două rânduri pe cele două părți ale centrului, lăsând liber piața din fața oficiului Primăriei pentru producția operei. Se așteaptă prezentarea vânzătorilor, regulamentul și formularele pot fi accesate de pe paginile www.oszisokadalom.ro sau www.kezdi.ro.

 

Ca apogeu al manifestării, și camionul de la Operă de Stat Maghiară va rula în centrul din Târgu Secuiesc, în cadrul turneului din Secuime a Operei Rulante. Noua ediție a celei mai populare opere bufe a lui Donizetti călătorește pe teritoriile locuite de maghiari de peste hotare, astfel și în orașul breslelor. Organizatorii  Târgului de Toamnă s-au folosit de situație și au introdus  spectacolul instituției de mare rang în oferta de program, făcând astfel mai colorat și mai i9ndividual evenimentul din 2018. Camionul Operei de Stat Maghiare rulează în piața din fața Casei de Cultură Vigadó vineri, noaptea, apoi în urma rezolvării tehnice și de locație, seara la ora 8 va începe spectacolul de mare succes. Organizatorii vor asigura circa 300 de scaune, pe lângă acestea vor fi și suficiente locuri în picioare. Spectacolul va putea fi vizionat gratuit.

 

Orașul copiilor va fi organizat și în anul acesta de către Caritas, piața lărgită până la statuia lui Gábor Áron va fi amenajată cu programe socio-educaționale pentru copii, cu puncte de colectare și de creație, a cărui intrare va fi și în acest an dinspre oficiul primăriei. Echipa voluntară de 65 de persoane va amenaja și va coordona aproape 20 de jocuri de îndemânare și 9-10 ateliere de creativitate, la activități vor putea participa și adulți.

 

Asemenea anilor precedenți, pentru programele de tineret răspunde Organizația de Tineret din Târgu Secuiesc. În Piața Tineretului, care primește loc în partea cealaltă a statuii Gábor Áron, organizatorii vor înființa un punct calitativ de distracție și de întâlnire, unde cei interesați vor putea participa la diverse prezentări, discuții și programe juvenile.

 

După concerte distracția de seară, va fi asigurată spre marea bucurie a tinerilor de către Urbanizé Garden în parc, unde zilnic 4-4 de DJ-ei vor învârti apoi discurile. Cei dornici de dans se vor putea distra vineri la ritmurile lui Azteca & Mano, Sllash & Doppe, Dubgrade și Levitation, pe când sâmbătă la cele ale lui Grid, PDBR, DJ Shiver și Nick Havsen.

 

În fiecare an cel mai colorat și mai special program al Târgului de Toamnă este muzica de stradă. Tofán Levente a relatat despre program, care în anul acesta se desfășoară sâmbătă în fața sediului Televiziunii Polyp, unde 4-5 formații vor distra apoi pe cei care se plimbă prin târg, pe când duminică punctul de program se va reîntoarce în piața din fața lui Vigadó și vor umple piața cu producții muzicale mai lungi. Vor urca pe scenă cu producțiile lor micii școlari ai orașului și ai localităților înconjurătoare, precum și banda de rock and roll Millió Rózsaszál din Ungaria, formațiile Imette din Sfântu Gheorghe,  Lunar Acoustisc Trio, Old Bumeráng (care s-au recrutat din membrii ai vechiului Bumerang) și formația Maya and The Crazy Plumbers.

 

Programul definitiv al manifestării poate fi așteptat la începutul lui august.

 

Szöllősi Tamás


24 iulie 2018