Între 24–27 august s-a desfășurat sărbătoarea orașului Târgu Secuiesc, Târgul de Toamnă, care, asemenea anilor precedenți, a pus accent pe prezentarea valorilor locale, totodată localitatea a sărbătorit și aniversare, căci au trecut 590 de ani de la ridicarea sa la rangul de oraș. Cavalcada de programe colorate a manifestării de patru zile a oferit o posibilitate substanțială pentru fiecare categorie de vârstă.

 

Fidel tradițiilor, zilele orașului au fost deschise și în anul acesta de către apariția grupelor de majorete și a fanfarei Clubului Elevilor. După deschidere a urmat gustarea tortului orașului. Din tortul de sărbătoare visat de către cofetăria Süti Éden au servit 590 de felii pentru cei care au vizitat piața Gábor Áron.

 

Elementul central al Târgului de Toamnă l-a constituit și de această dată tradiționalul târg de produse și de toamnă, la standurile din centru și-au oferit produsele circa o sută de producători tradiționali, respectiv meșteșugari. De la vânzători au putut fi procurate printre altele bijuterii, obiecte de folosință, zarzavaturi sau chiar și cărți. La târgul din acest an a fost reprezentat și orașul înfrățit Mezőkövesd, oferind produse meșteșugărești cu model Matyó. Atmosfera de cavalcadă a târgului, în mod tradițional deja, a fost mărită și de către muzica de stradă. Mulți au fost curioși și în anul acesta de producțiile formațiilor locale și din Ardeal. Și-au făcut apariția Old Rip’s RT, Dark Soul Brothers, Amnezia, Youngsters, BadClinton, Veress Hunor și formația sa, Demeter Elemér și Kudelász Gyöngyi, respectiv White Betty.

 

În Curtea Vinului, asemănător anilor precedenți, pe cei interesați i-au așteptat programe de muzică și dansuri populare, precum și concerte jazz. Aici s-au prezentat noua formație a lui Demeter Elemér, Reprogramare, aici a urcat pe scenă ansamblul Makám, precum și Premecz Mátyás. Producțiile spectaculoase ale Grupei de Dans Popular Antanténusz și ale Ansamblului de Dans Popular Perkő i-au atras în curte pe iubitorii dansului popular.

 

În Piața Tineretului pe cei interesați i-au așteptat tineri locali cu succes, prezentări științifice emoționante, precum și programe culturale și distractive. În piața animată de către Asociația de Tineret din Târgu Secuiesc diferitele prezentări și conversații au fost urmărite de un public numeros. De cel mai mare succes s-a bucurat întâlnirea cu publicul a blogger-ului din Sfântu Gheorghe Dezső Bence, dar mulți au fost interesanți și de istorisirea lui Keresztes Zsolt (Kercsó) sau de spectacolul lui Marosán Csaba cu titlul Sfaturi de iubire de la înaintași.

 

Într-o locație nouă, în Parcul Molnár Józsiás, s-a prezentat în anul acesta Cortul Urbanizé unde, în urma concertelor pe scenă, distracția a continuat până în zori. Muzica de dans fost asigurată vineri de către The Freestylers din Anglia, apoi de Gojira & Planet H, precum și de Jumbo, iar sâmbătă tinerii s-au distrat pe muzica lui Statik, Chris.SU, respectiv PartyBusta. Parcul a creat o atmosferă plăcută pentru distracții.

 

De un mare succes s-a bucurat și în acest an orașul copiilor care și-a găsit loc în parcul din centru. În piața copiilor vărgați, cu picățele, cu carouri, copiii și-au încercat în numeroase jocuri de îndemânare și în ateliere creative. Manifestarea realizată de către colaboratorii Caritas din Alba Iulia a pus accent pe dezvoltarea competențelor particulare și colective, oferind o petrecere calitativă a timpului pentru cei mici. Pe parcursul celor trei zile s-au perindat la activități mai multe sute de copii.

 

Muzeul Breslelor Incze László s-a angajat cu mai multe manifestări în programele Târgului de Toamnă. S-a deschis o expoziție de fotografii din creațiile pictorului din Miercurea Ciuc Xantus Géza, a fost ținută o conferință despre istoria orașului cu titlul Târgu Secuiesc, oraș de 590 de ani, respectiv au premiat pe câștigătorii concursului de desen Comorile orașului nostru. În afară de asta, pe parcursul zilelor orașului, publicul care a vizitat muzeul a fost așteptat cu programe de pedagogia muzeului și de familie.

 

Parohia Reformată din Târgu Secuiesc și grupul de tineret a parohiei (KézdIKE) i-au așteptat pe cei care doreau să se încarce sufletesc și să se liniștească în cortul REFO 500. În piața din fața bisericii reformate înainte de masă pe cei interesați i-a așteptat evlavie, apoi teatru invizibil, ceea ce a pus accentul pe trăirea interioară. Sâmbătă la amiază Marosán Csaba, actorul din Cluj și-a prezentat propria sa producție cu titlul Luther – Discuții la masa rotundă, totodată pe tot parcursul întregului sfârșit de săptămână vizitatorii au avut posibilitatea de a cumpăra ediții religioase sau de a participa la discuții personale.

 

Organizatorii au pus mare accent, pe lângă conținut și pe spectacol, decorând cu numeroase elemente ornamentale diferitele locații. Și în anul acesta au avut un mare succes umbrelele colorate, dar multe fotografii au fost făcute și la inscripția Târgu Secuiesc. Pe lângă asta și aspectul vioi și tineresc al manifestării a contribuit la faptul ca sărbătoarea orașului să se desfășoare plăcut și în anul acesta.

 

Seară de seară concertele pe scenă au atras mulțimea de mai multe mii în piața Gábor Áron. Vineri muzica rock a ajuns în prim-plan, mai înainte Mobilmania întregit cu Vikidál Gyula a strunit cozile, apoi „bubuitul de elefant” al lui Karthago, care de aproape 40 de ani cântă în aceeași formație, a distrat publicul. Sâmbătă The Crazy Plumbers din localitate a deschis șirul, apoi a urmat Napoleon Boulevard, în final muzica ușoară, melodioasă de rock a lui Intim Torna Illegál a asigurat buna dispoziție. Duminică programul a început cu apariția pe scenă a lui Zöldi Lara, de abia 12 ani, pe care a urmat-o Ego Sum din Târgu Secuiesc, apoi a urcat pe scenă Vastag Csaba și orchestra sa. Concertul de încheiere al Târgului de Toamnă a fost susținut de Magna Cum Laude, care au vrăjit publicul cu superbele cântece și cu stilul lor nemijlocit. Ca și în fiecare an, și în anul acesta, Târgul de Toamnă din Târgu Secuiesc s-a încheiat cu un joc spectaculos de artificii.

 

Farkas Áron


30 august 2017