Luni începe din nou lucrările la Centrul de Formare „Gábor Áron”, unde din 2007 a început programul Campus, însă din cauza lipsei sursei de bani investiția s-a oprit până acum. Bokor Tibor primarul din Târgu Secuiesc, și Gábor Rezső, directorul centrului școlar, au făcut cunoscute în cadrul unei conferințe de presă detaliile proiectului care repornește. Nu pot arăta încă un plan spectaculos, în curând și acesta va fi terminat, au promis.

 

La 18 noiembrie, marți la Alba Iulia, au semnat Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc, și Simion Creţu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centrală, contractul programului Campus al Centrului de Formare „Gábor Áron”. Orașul breslelor încearcă de mult timp să găsească o rezolvare pentru continuarea campusului, care a fost întrerupt. Primarul Bokor Tibor a spus la conferința de presă că a sperat că vor putea termina așezământul prin proiect unional, fiindcă din bugetul administrației n-ar fi fost cadru pentru asta. După cum este cunoscut, la școală au început construcția, din ajutor de stat în 2007, până în 2008 s-a reușit să se obțină o investiție de 5 milioane lei. Mulțumită unui proiect european de succes, de luni reîncepe investiția, care trebuie realizată pe parcursul a 13 luni. Valoarea totală a programului Campus se apropie de 25 milioane de lei, pentru terminare au concurat pentru o sumă de 19.833.318 lei. Partea proprie a administrației este de doi la sută, adică 396.666 lei. „De aceea consider foarte important acest proiect, pentru că prin acesta pot fi asigurate împrejurări mai bune elevilor și profesorilor deopotrivă, chiar și formarea de specialiști poate lua avânt. Acesta ar fi un lucru pozitiv și cu privire la oraș, căci mai mulți conducători de firmă se plâng că este o mare lipsă de specialiști. La campus vor fi și locuințe de serviciu, pe care centrul de învățământ le va putea oferi profesorilor,  personalului didactic profesional” – a scos în evidență primarul Bokor Tibor.

 

Gábor Rezső, directorul școlii a povestit cu speranță despre proiect, după spusele lui în anul acesta jubilează școala profesională, chiar în acest an are 45 de ani, astfel această investiție va fi o piatră miliară în viața instituției. „De 15-20 de ani am visat cum ar trebui să terminăm școala profesională, acum de 45 de ani, deja e timpul ca acest lucru să-l ducem la bun sfârșit” – a fost de părere directorul. De altfel cu opt ani înainte nu s-a făcut despre proiect un plan spectaculos, directorul a dat o imagine circumscrisă cu precizie despre lucrările care vor fi realizate. În campus vor primi loc opt laboratoare și cabinete bine înzestrate, va avea și o aulă mare, o sală cu 400 de locuri, cu încăperi multifuncționale, care ar putea da loc chiar și unor diverse manifestări. Pe lângă asta, se construiesc un amfiteatru cu 280 de locuri și 15 locuințe cu tot confortul, la care va conduce și un lift, sala de mese va fi cu etaj, bucătăria bine înzestrată. Se va înființa o curte internă plăcută și un parc și va fi din belșug și posibilitate de parcare. Cu privire la formarea de specialiști, în plan se găsește și înzestrarea și modernizarea atelierelor școlare. „Acest așezământ oferă posibilitate mare orașului și împrejurimilor, ca la noi  să se desfășoare activități variate. Bineînțeles și alte instituții de învățământ îl pot folosi, așa cum au făcut-o și până acum” – a adăugat. Singura durere de inimă a directorului este că reconstruirea sălii de sport nu a putut fi cuprinsă în proiect. „Am fi dorit mult ca sala de sport să aibă și tribună, căci este foarte populară. Deoarece a trebuit să respectăm planul vechi, la asta acum trebuie să renunțăm. Cred că în cazul unui alt proiect o putem transforma în așa fel, încât să fie potrivită fiecărei ramuri sportive și atunci ar fi oportună și pentru manifestări sportive” – a încheiat informarea Gábor Rezső.

 

Achiziționarea a fost câștigată încă în 2007 de către trei firme județene, însă regulamentul prescrie că doar acelea pot continua lucrările care mai devreme și-au câștigat dreptul, de aceea este cert că pot ține termenul de un an. De luni, înăuntru deja încep să lucreze, printre prioritățile lor se află schimbul sistemului de curent electric și al sistemului de încălzire. Legarea celor două clădiri o vor începe la primăvară.


Invalid Displayed Gallery


20 noiembrie 2014