Ieri primarul Bokor Tibor și consilierul Hegedüs Ferenc, președintele comisiei însărcinate cu evaluarea complexului de la Băile Fortyogó, au reacționat la informațiile apărute în presă, potrivit cărora baza, respectiv terenul care îi aparține, este supraevaluat.

 

Edilul orașului și Hegedüs, care activează și ca președinte al comisiei economice, au expus: iau de bine părerea firmei de specialitate din Sfântu Gheorghe alese la licitație și reprezintă același punct de vedere, pentru ca orașul să nu suporte mai multe pagube. La începutul conferinței de presă, au distribuit și reprezentanților presei o totalizare, în aceasta a fost rezumat cursul întâmplărilor desfășurate care a avut loc în jurul complexului care a avut parte și de vremuri mai frumoase.

 

Firma Incitato-Fortyogó (proprietarul Kovács Simon Attila) a folosit din 1994 cu contract de închiriere hotelul pe baza Legii 500, mai târziu, a cerut deja în 2002, ca pe baza Legii 500 să poată cumpăra imobilul, însă solicitarea lui a fost respinsă de către colegiul de atunci. Circul a început cu adevărat atunci, când la 24 decembrie 2003 a expirat contractul de închiriere și, deoarece n-a dat curs acelei solicitări ai orașului, ca până la 15 ianuarie 2004 să părăsească imobilul, primarul de atunci Török Sándor a recurs la un pas drastic: a sudat intrările complexului. De aici a urmat seria proceselor și cea mai nouă urmare a cazului: după ce în 2016 s-au încheiat toate alergăturile juridice, orașul a angajat o firmă specializată pentru evaluare, ca să evalueze imobilul. Acesta a stabilit circa 750 mii de euro pentru clădiri și pentru terenul de aproape patru hectare.

 

Însă această evaluare a fost reclamată de Kovács, după ce firma Rom-Consulting Co angajat de către fostul primar Rácz Károly și de fostul chiriaș, în 2012 (aceasta s-a făcut la comanda orașului) a stabilit valoarea totală la circa 230 mii de euro. Pe deasupra în noiembrie 2016 au efectuat o evaluare la solicitarea lui Kovács Simon Attila, al cărei rezultat a fost de 265 mii de euro (de altfel estimarea efectuată de către Rácz n-a fost legală, deoarece atunci erau în curs procese în legătură cu imobilul).

 

Diferența este de circa o jumătate milion de euro, astfel Bokor Tibor și Hegedüs Ferenc insistă deopotrivă pe lângă faptul că atât este prețul complexului și sunt dispuși să-și apere dreptatea și la tribunalul din Sfântu Gheorghe. Acolo de altfel ar fi avut loc proces la sfârșitul lunii trecute, însă deoarece avocatul apărător n-a putut fi prezent, au cerut amânarea. Comisia condusă de Hegedűs Ferenc și alcătuită, din consilierii Szilveszter Szabolcs și Gáll Elemér au examinat imobilul, după părerea lor, chiar și „belită” merită prețul stabilit, mai ales că notarii de stat calculă în acea zonă o taxă de 14 euro pe metru pătrat, astfel conform acesteia doar valoarea terenului este mai mult de o jumătate de milion de euro.

 

După Bokor Tibor există trei posibilități, întrucât chiriașul nu cumpără imobilul la prețul stabilit în cazul unei decizii favorabile primăriei: 1. acceptă punerea lui în funcțiune și îl renovează din bani de proiect, 2. în cazul unui eșec, vor încerca să-l valorifice la licitație publică; 3. vor căuta o întreprindere, care, angajându-se la un parteneriat cu orașul, ar putea să-l aducă într-o stare acceptabilă și să-l pune în funcționare.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


17 februarie 2017