Cum se obișnuiește a se spune, iarna a sosit la Târgu Secuiesc cu ușa, sâmbătă seara deja un covor gros de zăpadă a acoperit străzile orașului breslelor, astfel într-o adevărată atmosferă de iarnă s-a aprins prima lumânare a coroanei de Advent așezat în centru. În ciuda viscolului, s-au prezentat în Piața Gábor Áron mai multe sute de interesanți, pentru a participa la sărbătoarea de aprindere a lumânării.

 

Deja pentru a treia oară a fost organizată de către Primărie împreună cu biserica catolică și cea reformată aprinderea lumânării de Advent. După corul bisericii din Kanta care a interpretat opera lui Frans Joseph Krafft Benedicamus Domino, primul care s-a adresat celor adunați a fost T. Farkas Alajos, capelanul bisericii din Kanta, și l-a invitat pe primarul Bokor Tibor să aprindă prima lumânare a coroanei de Advent, apoi să-și expună ideile sale legate de Advent. Primarul și-a exprimat mulțumirile pentru posibilitatea că deja a treia oară poate trăi această revelație în cadrul comunității, apoi a citat din opera lui Márai Sándor cu titlul Füveskönyv: „Dacă sărbătoarea sosește în viața ta, atunci sărbătorește pe deplin. Uită tot ceea ce este ceremonia și sarcina zilelor de lucru. Sărbătoarea este deosebirea. Sărbătoarea este neregularitatea adâncă și fermecătoare. Sărbătoarea să fie solemnă. (…) Să fie ceva în ea din vechiul regulament, din a șaptea zi, din întrerupere, din totala odihnă, să fie în ea evlavie și ceva necondiționat. Sărbătoarea este rangul vieții, rațiunea superioară. Pregătește-te pentru ea, în trup și în suflet.”

 

Deodată cu arderea în flăcări a primei lumânări și centrul orașului a fost cuprins de lumina Crăciunului. Pe lângă capelan a rostit rugăciune și preotul Beder Imre, evocând mesajul sărbătorii Advent. La aprinderea lumânării de Advent au cântat cântece de Advent copiii de la Grădinița nr. 2 şi Benedek Elek, precum și elevii din clasele a 3-a și a 5-a ai Școlii Petőfi Sándor. Spre deosebire de planul inițial, elevii Colegiului Reformat n-au interpretat cântecul lor de Advent cu instrumente, acest lucru n-a fost posibil din cauza vremii. În cele din urmă Fórizs Barbara a interpretat singură cântecul, însă vocea ei de înger și fără acompaniament a fost o încheiere demnă a sărbătorii de Advent. La sfârșitul aprinderii lumânării membrii Asociației de Femei au oferit participanților cozonac și ceai fierbinte.

 

A doua lumânare a coroanei de Advent va fi aprinsă la 6 decembrie, sâmbătă de la ora 18 de către Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. Colaborează corul de cameră Cantus, Grădinița de Zi nr. 3 şi Manócska, Școala Turóczi Mózes și Liceul Tehnologic Apor Péter.


Invalid Displayed Gallery


29 noiembrie 2014