Kézdivásárhelyi, kreatív szakmában dolgozó fiatalok hozták létre a CsomóPont Egyesületet, amelynek célja Háromszék értékeinek népszerűsítése és a kistermelők felkarolása. Jelenleg olyan pályázatok megírásán dolgoznak, amelyek ezen célok megvalósítását tennék lehetővé.

 

Az egyesület alapítói – Erőss Sándor, Gál Zoltán, Kovács Apor, Kovács Hunor László, Hodor Levente és Máthé Zoltán – friss szemlélettel, a jól működő külföldi példákat és struktúrákat tanulmányozva törekednek Háromszék identitásának felfrissítésére és újrafogalmazására. Mindezt teszik egy, a hagyományokból táplálkozó, letisztult, korszerű, de egyben időálló grafikai nyelvezettel. Céljuk egy motiváló és egyben újszerű, a fiatal és idősebb generációk közti kapocs létrehozása, ami szerintük nagyon fontos tényezője a térség fejlődésének.

 

A háromszéki kistermelőknek egy adatbázis – csomópont – kiépítésével nyújtanának segítséget. Ez a felület biztosítaná a termékek korszerű, online felületeken történő népszerűsítését, és megkönnyítené a fogyasztók számára a helyi, jó minőségi termékekhez való hozzájutást, amelyet csak nagy erőfeszítés és kutatás révén tudnak elérni. Továbbá ingyenes tanácsot adnak csomagolási és arculati kérdésekben, így versenyképesebbé tehetők a helyi termékek, mert igényesebb csomagolással esélyesebbek a piacversenyben. Később akár abban is tudnának segíteni, hogy termelői összefogással helyi árut forgalmazó boltok, liktáriumos (lekvárt, gyümölcsízt, gyógynövényes házi orvosságokat áruló) házak nyíljanak, amelyek berendezésénél, arculatának megtervezésében is segédkeznének.

 

Másik fő tevékenységük alkotótáborok szervezése lesz, amelyek a tervek szerint egy csomópontnak tüntetik fel majd a szervező települést. Építészet, divat, fotóművészet, zene, gasztronómia gyűl össze egy pontban, hogy egy hétig az adott települést ünnepelje. Mind­ennek lebonyolítására a települések pályázhatnak akár összefogva, akár külön-külön, a helyszín, valamint a szállás- és étkezési lehetőségek felajánlásával. A táborok legfontosabb célja az lenne, hogy hidat képezzenek a helyiek és a nagyvilág között. Szakemberek és a helyi termelők mellett elsősorban olyan alkotni vágyó diákokat, egyetemistákat várnak, akik a háromszéki települések kultúrájával ismerkednének, illetve hozzá tudnának járulni kreativitásukkal az adott település fejlesztéséhez. Az ötletgazdák szerint a közös alkotással fel lehetne éleszteni a kalákázás hagyományát is, hiszen régen a szomszédok, szomszédos települések lakói közösen építettek templomokat, házakat. Ez a mai világban szinte teljesen megszűnt. A rendezvény programját helyi kistermelők és portékáik, valamint a meghívott előadók színesítenék, kik építészeti, kulturális és gasztronómia témákban tartanának előadásokat. Reményeik szerint minden évben egy-két ponttal bővül majd a csomópontok térképe.

 

Az első rendezvény idejét augusztus első hetére tűzték ki, a helyszínről még nem döntöttek.

 

Forrás: Orosz Anna, Székely Hírmondó

 


2014. április 7.