A kézdivásárhelyi városi tanács tizenhárom szavazattal, három néppárti tartózkodás mellett fogadta el csütörtökön, február 6-án az idei költségvetést. A céhes város idén 52,8 millió lejből gazdálkodhat, működésre 37,8 millió lejt, fejlesztésre 14,9 millió lejt fordítanak. Az idei büdzsé közel négymillió lejjel több, mint a tavalyi költségvetés. Az RMDSZ kilenc önkormányzati képviselőjén kívül a Magyar Polgári Párt négy tanácstagja is az elfogadása mellett voksolt.

 

Részletes költségvetés

 

A határozattervezetet Bokor Tibor polgármester terjesztette elő. Elmondása szerint 2013-ban tervezett bevételüket 92 százalékban teljesítették, ez Kovászna megyében a legjobbnak számít. A kiadásoknál a tervezett összeg nagyobb, mint a bevétel – pontosan 53,4 millió lej –, mivel a múlt év végén 681.000 lej maradt meg. A városháza működtetésére 3,32 millió lejt, a lakosságnyilvántartó iroda fenntartására 170 ezer lejt, a felvett kölcsönök kamatjának törlesztésére és banki illetékekre 469.000 lejt szánnak, a tanügyi intézmények számára 20,3 millió lejt, a kórház fenntartására 120.000 lejt, kultúrára, sportra és zöldövezetek karbantartására 4 millió lejt, szociális kiadásokra 1,5 millió lejt, városfejlesztésre 16 milliót, utak javítására 5,3 millió lejt különítettek el. Új aszfaltszőnyeg kerül a Vágóhíd (a vasúttól a Május 1. utcáig) és az Állomás utcára, befejezik a Szabadság utca és December 1. utca közötti parkolók korszerűsítését, valamint parkolót létesítenek az inkubátor ház elé, és rendezik a parkolót a Dózsa György és az Achim András utcákban. Kockakövezni fognak a Kovácsszernél, a Vásárhelyi Péter utcában, a 24-es és 50-55-ös udvarterekben. A falusi utak javítására összesen 96.000 lejt költ az önkormányzat, és a Kauflandnál levő körforgalomnál pedig megerősítik az alapot.

 

Tanügyi beruházásokra 630.000 lejt költenek, ebből 250.000 lej a Bod Péter melléképületének manzárdolására megy, ahová tervek szerint átköltözik majd a Vackor óvoda, 170.000 lejt az Apor Péter nyílászáróinak cseréjére fizetnek ki, 40.000 lejt a Gábor Áron iskolához tartozó katrosai tábor mellékhelyiségeinek és fürdőszobáinak javítására szánnak, 25.000 lejt a Benedek Elek óvoda központi fűtésének létrehozására, valamint 145.000 lejt pedig a Molnár Józsiás iskola beruházásainak befejezésére. A Vigadó Művelődési Ház költségvetése idén 357.600 lej, a Városi Színház fenntartására 250.000 lejt fordítanak. Ebben az évben felújítják a városháza épületét is, a munkálat értéke 300.000 lej.

 

Idén az egykori kaszárnya felújítására szeretnének pályázni norvég alapból. Ehhez 20.000 lejt tettek félre a meglévő dokumentáció frissítésére. Az ivóvízhálózat korszerűsítését célzó pályázat kivitelezéséhez az önrész 150.000 lej. 620.000 lejt fordítanak közvilágításra, s idén folytatják a zöldségpiac korszerűsítését és a két ipari park kialakítását. A volt fás vállalat területén az építkezés első szakasza befejeződött, és elkezdődött a második fázis kivitelezése, amire idén négymillió lejt fordítanak. Ezzel be lehet fejezni a beruházást. Mindez attól függ – hangsúlyozta a polgármester –, hogy a kölcsön mikor hívható le. Egyelőre az iratcsomó a pénzügyminisztériumnál vár jóváhagyásra. Az egykori keményítőgyári ülepítőállomás helyén épülő második ipari park esetében is lezajlott a közbeszerzési eljárás, tavasszal kezdik a munkát. Idén tízmillió lejt fordítanak erre a célra, de a létesítményt csak jövőre adják át. Az udvarterekben tavasszal folytatják a kockakövezést.

 

További határozatok

 

A városi tanács soros ülésén elfogadta még a Gosp-Com költségvetését, jóváhagyta a közbeszerzési árajánlatokat kiértékelő bizottságokat, döntött egy terület átadásáról a kézdivásárhelyi kórháznak, a hivatal szervezeti ábrájáról, és a 2014-es évben szervezendő szabadtéri rendezvényekről is. A civil szervezetek továbbra is díjmentesen használhatják a biróság melletti épületben igényelt felületeket.

 

Kifizetik a tanulók ingázását

 

Kézdivásárhely önkormányzata a februári tanácsülésen megszavazta, hogy a hozzátartozó falvakból ingázó diákok költéségét megtéríti. A minisztérium által meghatározott összeg körülbelül a költség felére elegendő, a fennmaradt ötven százalékot az önkormányzat kifizeti. A diák az iskolából veheti fel a pénzt a bérlet felmutatásával március elsejétől.

 


2014. április 7.