A kézdivásárhelyi Városi Színház színesebb és gazdagabb repertoárt tervezett a 2013/2014-es színházi évadra, mint amit az előző években megszokhattunk. A színházi idényt két részre osztották: a 2013-as őszi-téli szezonban négy nagyszínpadi előadást kínáltak bérletben, és ugyanezt teszik a 2014-es tavaszi-nyári idényben is.

 

A 2013-as őszi-téli évadot a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicallel indította az intézmény, a Macskakő színjátszó csoport tagjai, valamint néhány kézdivásárhelyi fiatal szereplésével, Kolcsár József rendezésében. A produkciót az Őszi Sokadalom színpadán nagy sikerrel mutatták be, több ezren követték az előadást. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében végig teltház előtt játszották a művet, ugyanakkor a Szeben Megyei Magyar Napokon is részt vettek a darabbal.

 

Az őszi-téli idény második bérletes előadásaként a budapesti Nézőművészeti Kft., Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című színházi szatíráját nézhette meg a közönség. A darab népszerűségéről árulkodik az a tény, miszerint a céhes város lakóin kívül a szomszédos településekről, Sepsiszentgyörgyről és Csíkszeredából is ideutaztak, hogy megnézhessék a budapesti produkciót. A Nézőművészeti Kft. előadását a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által színpadra vitt Finito avagy Magyar Zombi, ugyancsak Tasnádi István által írt darab követte. A szatmári színház alig mutatta be otthon az előadást, harmadnap már a kézdivásárhelyieknek játszotta. Utolsó bérletes előadásként Háy János Mandragóra című komédiáját nézhette meg a közönség a Figura Stúdió Színház előadásában, Kövesdy István rendezésében. A 2013-as őszi-téli szezon alkalmával a nagyérdeműnek nem csak bérletes előadásokon volt alkalma részt venni a Városi Színház szervezésében, hanem szabadelőadásokon is. A gyerekek szabadjeggyel tekinthették meg a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Lúdas Matyi Szatmárban című, Bessenyei István rendezte mesejátékát.

 

A Városi Színház vendégei voltak Bogdán Zsolt és Csutak Réka, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei, valamint Kovács Éva, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művésze. Őket a Dsida Jenő verseiből összeállított „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak” című előadásban csodálhatta a közönség. A budapesti Lakmusz-csoport és a csehországi Divadlo Unlimited közös produkcióját, a White Coffee-t szabadelőadásban nézhették meg a kézdivásárhelyiek. Egy rendhagyó produkciónak lehettek tanúi a nézők, melynek végén a megszokott taps helyett beszélgetéssel folytatódott az est, amelybe a nézők is aktívan bekapcsolódtak, korosztálytól függetlenül.

 

A Városi Színház osztályszínházi előadás szervezését is felvállalta újdonságként az elmúlt évben. A kolozsvári Váróterem Projekt Bánk bán? Jelen! című osztályszínházi előadását három kézdivásárhelyi középiskolában játszották hét alkalommal, több száz diák előtt.

 

Az intézmény a 2013-as évet Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékával zárta, rendezője Dávid Péter, akit korábban színészként és koreográfusként ismerhetett meg a kézdivásárhelyi közönség. A december 31-ei előadáson pótszékekre volt szükség, ugyanis a helybélieken kívül a szomszédos településekről is érkeztek nézők, hogy Kézdivásárhelyen búcsúztassák az óévet.

 

A Városi Színház 2013-as őszi-téli évadjában közel hatszázan váltottak bérletet. Ebben az időszakban a színháznak közel 4600 nézője volt.

 


2014. április 7.