Január 15-től tilos a szemét lerakása a kézdivásárhelyi hulladéktelepen, azóta a városi szemetet Sepsiszentgyörgyre hordják. Ennek köszönhetően a begyűjtés is módosult, és a lerakott mennyiség csökkentésére is törekedni kell. Kézdivásárhely versenybe szállt.

 

Az előjelzéseknek megfelelően január 15-től a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. biztosít lerakóhelyet a kézdivásárhelyi hulladéknak, lerakási díj ellenében. Ezért arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb legyen a leadandó szemét mennyisége. „Ezzel egy időben megkezdte tevékenységét a Hulladékudvar a köztisztasági vállalat udvarán, ahol le lehet adni a műanyag (PET), papír (karton), elektromos, illetve üveg alapú hulladékot az újrahasznosító cég által felajánlott ár 60%-a ellenében, ennek értékét leütjük a következő havi számlából” – tájékoztatott Zonda Balázs, a Gosp-Com Rt. igazgatója. Mint mondta, a kézdivásárhelyi szemétdomb bezárásával a begyűjtési program is változott: az autók már reggel 7 órakor elindulnak a kukák kiürítésére. A szelektív zsákokat minden hónap utolsó hetében szedik össze a magánházaktól.

 

A város és a köztisztasági vállalat részt vesz az Eco-Rom Ambalaje Rt. által meghirdetett újrahasznosítási versenyen, a tét egy öko pihenőhely, ahol a lakosság ingyen csatlakozhat a vezeték nélküli internethez (wifi) ennek összértéke 12 ezer euró. A pihenőhelyet biciklitartóval is ellátják, energiáját pedig napelemek biztosítják. A cél, hogy minél többen vegyenek részt a különválogatott hulladék gyűjtésében, és javuljon a szolgáltatás. A projekt január 1-je és június 30-a között zajlik. „Így a kézdivásárhelyiek is tehetnek azért, hogy egy szép és hasznos területtel gazdagodjon a városuk” – összegezte az igazgató.

 

Ötvös Boglárka

 


2014. április 7.