A szeretet forradalmát megvalósító összefogásra buzdított Böjte Csaba. Nem elzúgott forradalmak dalait szeretném tovább énekelni, hanem új forradalmakat akarok meghirdetni: a szeretet forradalmát – mondta el kedden a kézdivásárhelyi központi ünnepségen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenysége által több mint ötezer gyermek számára ellátást, szállást, jövőt biztosító ferences rendi szerzetes.

 

– Valamilyen forradalmi lendület kellene ahhoz, hogy a szeretet szabadon áradhasson Székelyföldön, a Kárpát-medencében, mindenütt – mondta el Böjte Csaba, figyelmeztetve a túl sok, gyakran lelketlen szabály és törvényes előírás pusztító erejére, ami meggátolja a segíteni akarást.

 

– A 21. századi Székelyföldön reális célokat kell megfogalmazni, olyanokat, amelyeket aztán el is lehet érni. Ha nem szabadítjuk fel magunkat a szeretetre, a városaink lassan elsüllyednek a szegénységben. Az iskoláinkat fel kellene szabadítani arra, hogy a végzős diákok ne elrepüljenek a nagyvilágba, hogy másoknak szolgái legyenek, hanem itthon a szülőföldjükön becsületes munkából meg tudjanak élni. Fogjunk össze és szabadítsuk fel magunkat a tudásra, a becsületes emberhez méltó életre: itt Székelyföldön – összegzett a ferences szerzetes.

 

Az ünnepi rendezvény másik szónoka Horváth Zoltán, a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa volt, aki kiemelte, hogy az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb élménye a szabadság és egyenlőség megtapasztalása volt. „Hiszünk a szabadságban, hiszünk a testvériségben, és hiszünk az egyenlőségben. Mindannyian ebben a hitben gyűltünk itt össze, ebben a hitben akarunk szabadok lenni, egymás kezét megfogva, egymást egyenlőnek elfogadva”, mondta.

 

Az idei március 15-i ünnepség egyházi áldással, a magyar és a székely himnusz eléneklésével és koszorúzással ért véget.

 

Forrás: Profi Rádió, Kertész Tibor



2016. március 17.