Sajtótájékoztató keretében reagált Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere a fizetéses parkolás körül kialakult helyzetre, valamint az önkormányzathoz beadott petícióra. A hétfőn délután tartott sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy írásban is válaszolni fog a kérésre, bár nehéz lesz, mert a beadványt senkinek nem címezték. A városvezető arra is rámutatott: a néppártos tanácsosok által beadott petíció rossz határozatszámot tartalmaz, ugyanis a beadványban a 86/2013-as tanácshatározatra hivatkoznak, ami a lakónegyedekben való parkolást szabályozza.

 

Bokor Tibor polgármester hétfői sajtótákékoztatóján kihangsúlyozta: azért tartotta fontosnak a sajtón keresztül reagálni a kialakult helyzetre, mert az elindítók félrevezetik a lakókat, valótlanságokat közölnek, és akkor kellett volna tiltakozniuk, amikor elindult a fizetéses parkolás folyamata. A fizetéses parkolók szabályzatát 2013. február 13-án bocsátotta közvitára Kézdivásárhely önkormányzata, amelyre 30 napon belül lehetett észrevételeket letenni, véleményezni. Ezt a lehetőséhet, mint minden más szavazásra bocsátandó határozatot, a médiában, több felületen hirdette az örkormányzat. A lejárati dátumig egyetlen módosító javaslat, vagy ellenvélemény sem érkezett. Ezt követően, a helyi tanács júniusban, tanácsülésen döntött a parkolás sorsáról, ahol egy ellenszavazattal, hét tartózkodással és kilenc támogató szavazattal elfogadták a jogszabályt. Az elöljáró azt is kihangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen egyetlen módosító javaslat érkezett az egyik tanácsos részéről, aki viszont azt kérte, hogy a városvezetés ne adja ki a kezéből a bérek beszedését, hanem maga végezze el. A tanácsos később a határozat ellen is szavazott. „Johann Taierling tanácsos úr, aki most oly vehemensen támogatja a tiltakozókat, meg sem jelent azon a bizottsági ülésen, ahol ezt a kérdést tárgyalta a bizottság” – emelte ki a polgármester. A határozat megszavazása arra kötelezi a városvezetőt, hogy azt a lehető leghamarabb végrehajtsa, ezért, a törvénykezés értelmében, közbeszerzést írtak ki, amelyre első körben egy cég jelentkezett, de nem felelt meg a feltételeknek, ezért másodszor is ki kellett írni a licitet, amit egyetlen jelentkezőként a City Parking Kft. nyert meg. Így lehet az, hogy decemberig húzódott a szerződés aláírása.

 

Több helyen valótlanságokat állít a nyilatkozat

 

Bokor Tibor polgármester bírálta a hétfőn délután beadott nyilatkozatot, elmondván, Balázs Attila és Johann Taierling aláírók, a város EMNP-s tanácsosai el sem olvasták a határozatot, hiszen még a számát sem sikerült megjegyezni. A petícióban ugyanis a 86-os tanácshatározatra hivatkoznak, a fizetéses parkolást viszont az 57-es tanácshatározat szabályozza. A városvezető azt is megjegyezte, hogy igazán nem is neki kéne reagálnia a nyilatkozatra, hiszen azt senkinek nem címezték. A tiltakozásban azt írják, hogy a határozatot úgy hozta meg a tanács, hogy a lakosságot nem kérdezték meg, majd azt kifogásolják, hogy a parkolók bérbeadására nem írtak ki közbeszerzést, hanem odaadták a csíkszeredai cégnek. Mindkét kijelentés valótlan, ezt korábban megindokolta a polgármester. A beadvány kitér arra is, hogy nem vették figyelembe a főtéren lakókat, hiszen akadnak olyanok, akiknek nincs garázsuk, és az autójukat a központban tartják. A tiltakozók azt kifogásolják, hogy ezen lakók számára nem biztosítanak parkolót. A polgármester szerint az kiváltság, ha valaki a főtéren lakik, ennek vannak előnyei és hátrányai. Viszont az nem igaz, hogy nincs számukra alternatíva, hiszen a Bem utcában a parkoló díjmentes. De nem kell fizetni a parkolásért a Körösi Csoma Sándor utca kijáratától a harmadik villanyrendőrig, és a Nemere utca végén, a víztorony alatt nemrégiben kialakított parkolót is bérmentesen használhatják az autózók. Aki a főtér másik végén lakik, az az úgynevezett robbantóstól a Nagy Mózesig talál ingyenes parkolót, ugyanakkor kihangsúlyozandó, hogy a parkolás csak 8 és 17 óra között, hétfőtől péntekig fizetéses, máskor díjmentes. „Ha az önkormányzat a főtéren lakók számára külön helyeket alakítana ki, azt csak liciten adhatná ki, és nem valószínű, hogy az igénylők alacsonyabb áron juthatnának hozzá, mint a mostani díjszabással” – emelte ki a városvezető. „Tisztában vagyok vele, hogy úgy nem lehet ezt a kérdést kezelni, hogy mindenkinek megfeleljen, és azzal is, hogy azok elégedetlenek, akiket személyesen érint ez a szabály. Az európai városok legtöbbjében fizetni kell a parkolásért, csak így lehet civilizált és rendezett a város” – nyomatékosította Bokor. „Nem a jövedelemszerzésről szól ez a dolog, hiszen autónként nyolc lejt kap az önkormányzat, amely a 436 fizetős parkolóhely után 3488 lej bevételt jelent egy hónapban. Természetesen, ahogyan minden más bevételről is, a tanács dönt arról, hogy a költségvetésben mire fordítja ezt az összeget” – zárta.

 

A beadvány utolsó pontja a fogyatékkal élőkre tér ki, és azt állítja, hogy a mozgássárülteknek mindössze két parkolóhelyet alakítottak ki, ezzel szemben az önkormányzat tavaly tizenegy ilyen helyet biztosított. Ezeken a helyeken a megállás bérmentes, sőt, a román jogszabályok szerint, minden mozgássérült személy, aki rendelkezik a megfelelő okmányokkal, bármelyik fizetéses helyen ingyen parkolhat.

 

Bokor Tibor polgármester szerint súlyos anyagi és jogi következményei lennének, ha az önkormányzat a szerződés aláírása után egyoldalúan felbontaná azt, ezért nem áll módjában teljesíteni ezt a kérést. „Minden módosító javaslatot figyelembe vettünk volna, ha ezek akkor jönnek, amikor helye volt. Tavaly február óta lett volna idő megvitatni ezt a kérdést” – zárta a sajtótájékoztatót a városvezető. A szerződést négy évre kötötték.

 


2014. április 7.