A kézdivásáhelyi vízprobléma megoldásának utolsó fázisát ismertette Bokor Tibor polgármester és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közös sajtótájékoztató keretében, ahol nem csak tervekről, de konkrét beruházásokról is beszéltek. Bokor Tibor az év végéig még két gócpont orvoslását ígéri, Tamás Sándor pedig biztosította: teljes körű lesz a megyei tanács együttműködése, ahogyan eddig is.

 

„Az elmúlt hetekben azt ígértem, hogy amikor a szakemberek megállapítják, hogy miben tudunk konkrétan segíteni, bővebben beszélünk ezekről. Konkrétumokkal már lehet eredményt elérni, most éppen ebben a fázisban vagyunk” – kezdte mondandóját Bokor Tibor polgármester. Az elöljáró azt mondta, a szakcég négy digitális víznyomás mérőt kért tőle, ezek a napokban érkeznek. Mivel eddig nem volt megfelelő munkaeszköz, a nyomásproblémákat sem tudták kezelni. „A múlt héten elkezdődött a vízhálózat mosatása, ígéretet kaptam arra, hogy ezt minden hónapban megismétlik, kivéve a téli hónapokban. Azt a visszajelzést kaptam, hogy az első mosatást követően már kevesebb a probléma” – tette hozzá.

 

Amint arról már többször volt szó, nagy beruházás folyik a Molnár Józsiás utcában, itt az utca kétharmada már az új rendszerről kapja a vizet, „ha az utolsó szakaszt is befejezik, az új vezetékkel meg tudjuk oldani a Bethlen Gábor utca lakóinak vízproblémáját, ott is új vezeték lesz” – mondta Bokor, és kitért arra is, hogy még az idén megoldják a Csernátoni út problémáját is. „Számításaink szerint 500.000 lej értékű a beruházás, és mivel ezt a kérdést prioritásként kezeljük, biztosan megszerezzük rá ezt az összeget” – nyomatékosított. „21.200 méter vízvezetékcserét tudunk dokumentumokkal is alátámasztani, ezért szomorú számomra, hogy vannak személyek, akik nyolc évig tanácsosként vettek részt a városvezetésben, és ezt nem tudják. Erre jön rá a hozzánk tartozó falvakban folyó nagy beruházás. Most éppen zajlik a Bem utcában is a vízvezeték és csatornarendszer cseréje. Ugyanakkor, aláírt szerződéseink vannak a Kanta és az Ady Endre utcára, ahol azért állt le ideiglenesen a munkálat, mert a kormány még nem fizette ki a tartozását a kivitelező cég felé” – részletezte Bokor. Elmondása szerint a múlt héten kezdődött volna az udvarterekben a munkálat, a tervezés és az előkészítés megtörtént, de mivel speciális aknákat kellett rendelni, amelyeket hétfőn szállítanak le, a munkakezdés két hetet tolódott.

 

Tisztán és világosan beszélni

 

Tamás Sándor megyeelnök nyilatkozatát úgy kezdte: „Tisztán és világosan kell beszéljünk. A kézdivásárhelyi vízhálózat problémáját nem Bokor Tibor okozta, de még csak nem is az előző polgármester, vagy az előző polgármesterek. Ez 40–50 éves probléma.  Érthető, hogy ha a probléma gyakori, akkor az megkeseríti a mindennapokat.” Tamás Sándor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb vezetékcserét viszont Bokor Tibor mandátumai alatt végezték, mégis az ő nyakába szakadt a probléma. Az elnök szerint a megoldást kell keresni, amit ő a közös együttműködésben lát: „Szoros együttműködés kell a város polgármestere és a megyei tanács között, a helyi önkormányzat és a szakcég között, valamint a helyi, a megyei és cég vezetősége között. Ha ez megvan, nem holnap, de a probléma megoldódik” – nyomatékosított Tamás, majd hozzátette: „a tavalyi évben 2,4 millió lejjel támogattuk a hálózat cseréjét és a bővítés befejezését, politikai lobbinak köszönhetően, az RMDSZ hatására pedig 5 millió lejt tudtunk lehívni kifizetetlen számlákra, valamint az idei megyei költségvetésben – a többi városhoz képest – plusz 5 millió lejt sikerült biztosítani Kézdivásárhely vízhálózatának javítására. Megyei önkormányzati vezetőként a következőt tudom ígérni és garantálni: az anyagi támogatást ezután is tudjuk biztosítani. Megvan az akarat és a pénzügyi fedezet is” – summázott a megye vezetője.

 

Nagyméretű beruházás pályázatból

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közölte továbbá, hogy egy középtávú tervük is van: a megye összeállított egy 101 millió euró értékű pályázatot, amely a megye 27 közigazgatási egységét érinti, köztük Kézdivásárhelyt. „Szakemberek a város vezetésével és a szakcég segítségével megállapították azoknak az utcáknak a sorát, amelyek ebből részesülnek. Két hete, megyei tanácsülés keretében fogadtuk el a mestertervet, amely alapján a pályázat jövőtől működni fog. Ebben a tervben 16 km vízvezeték cseréje szerepel összesen 28 kézdivásárhelyi utcában.”


2020. augusztus 25.