A Vízművek kézdivásárhelyi részlegét vezető mérnök hirtelen halálát követően nagy űr keletkezett, gyakorlatilag nem volt olyan szakember, aki a céhes város hálózatát erős kézzel működtette volna. Bokor Tibor polgármester lobbizásának köszönhetően a szolgáltató augusztus elsejével vezetői pozícióba Pap Lajos mérnököt nevezte ki, aki dr. Szilveszter Szabolcs tanácsossal, alpolgármesterjelölttel, a téma szakértőjével közösen vázolta eddig észrevételeit és egyben arra is választ adott, hogy milyen változtatásokkal próbálnak javítani a szolgáltatás minőségén.

 

Pap Lajos őszinte volt: meglátása szerint valóban mulasztások is történtek a szolgáltató részéről, ennek egy jelentős része a szakértelem hiányának róható fel. A sajtóval folytatott beszélgetés során kiderült: a vízhálózat térképe korántsem pontos, emlékezés és régi, hiányos információk alapján van rajzolva, így a problémák azonosítása nem egyszerű. Miután terítékre került, kiderült, hogy a sportpálya melletti víztároló és pompaállomás leállítása nem mindig szükségszerű: egy-egy utcát ki lehet zárni anélkül, hogy a város mintegy 70%-át ellátó állomást teljesen le kellene állítani. Példaként az Eminescu utca merült fel, ahol a napokban fedezték fel: van lezáró csap, tehát a csőtöréseket anélkül is lehetne javítani, hogy a város többi lakójának bosszúságot okoznának. Hasonló eset van a Gyárak utcájában is, ott például nagyon régen leaszfaltozták azt az aknatetőt, amely a lezáró csapot rejti, de megvan – magyarázta Pap, aki néhány hete vizsgálja a rendszeren adódó gondokat és próbál rájönni a hibák forrására.

 

Elmondta: a sepsiszentgyörgyi részleg a napokban fejezi be az anyagszükséglet számítását a Csernátoni út teljes vezetékcseréjére, ezt az önkormányzat fogja egyébként fizetni. A régi, vasból készített vezetéket első fázisban a tömbházak felőli részen cserélik, így gyakorlatilag a sportpályától kezdődően a Kauflandig új, nagy nyomást kibíró vezetéket fektetnek le a régi, elrozsdázott vezeték helyett. A munkálatot már a Szilveszter Szabolcs és Bokor Tibor polgármester által is szorgalmazott módon vitelezik ki, így elzáró csapokat tesznek (szektorizálás), hogy esetleges, jövőbeni gondok orvoslását akár egy lépcsőházra is lehessen korlátozni.

 

További újdonság hogy 2020. augusztus 19-én, szerdán 23 órától kezdődően ivóvízhálózat-mosatás végeznek, (amit évek óta nem csináltak) ezért este 23 órától reggel 6 óráig, vagyis jövő szerda estétől, csütörtök reggelig arra kell számítani, hogy a csapokból kisebb nyomású és zavaros ivóvíz fog folyni. Igyekeznek, hogy a lakóknál minél kevesebb gond jelentkezzen, de a főtisztítás elengedhetetlen – magyarázta a két szakember. Ez mellett hálózatmosás alatt magasabb klórkoncentráció adagolásával fertőtlenítésre is sor kerül.

 

Szilveszter Szabolcs hozzátette: az önkormányzat négy, olcsónak nem nevezhető performáns nyomásmérő műszer beszerzésére is rendelést adott, ezek a készülékek a hálózaton levő nyomásingadozás kiküszöbölésében fognak fontos szerepet játszani. Hamarosan megtörténik a Molnár Józsiás utcában is az új hálózatra való csatlakoztatás (még a régi vezeték aktív), itt is arra fognak törekedni, hogy a munkálatot éjjel oldják meg, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak a sokat szenvedett lakosságnak.

 

Szilveszter Szabolcs zárószóként hozzátette: Székelyföldön Kézdivásárhelyen és Kovásznán nincsenek lakótársulások, azért a lakosságot arra bíztatja, hogy amennyiben lehetséges, akkor hozzák létre ezeket, egyrészt azért, mert probléma esetén törvényesen is fel lehet lépni a szolgáltatóval szemben, de ugyanakkor sok előnye van, ha az emberek érdekeit egy jogi státussal rendelkező szervezet képviseli. Minden fontos információval az önkormányzat jogi irodájában megfelelően tudják tájékoztatni a lakosságot.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


2020. augusztus 13.