Sajtótájékoztatón ismertette a kézdivásárhelyi ipari parkok jelenlegi helyzetét Szöllősi Tamás, az Ipari Parkok Kft. igazgatója. Elmondta, a hat ipari csarnok mindegyike be van telve, bár még nem mindegyik cégnek sikerült elindítani a tevékenységet. A cég munkája a koronavírus-járvány ellenére sem állt le, adatbázissal segítették a helyi vállalkozókat, online expókon vettek részt, szakmai kapcsolatokat építettek, és elkészült egy reklámvideó is.

 

Egy közeljövőben beinduló, kézműves sört gyártó cég csarnokában tartott sajtóértekezleten Szöllősi elmondta, a két ipari park területén hat darab csarnok található, amelyek mindegyike be van telve, emellett több területre is van megkötött szerződés. Az ipari parkban eddig 75 új munkahely jött létre, további 130 állás pedig már le van szerződve különböző cégekkel. 27 alkalmazott 35 év alatti. Amellett, hogy előnyös áron biztosít bérlési lehetőséget, az ipari park fontos előnye, hogy az ott tevékenykedő cégek mentesülnek a terület- és az épületadó befizetése alól, így tavaly több mint 80 ezer lej maradt a bérlők zsebében.

 

A bürokratikus akadályok miatt a vállalkozások egy része még nem tudta megkezdeni a tevékenységét, a járványhelyzet a pályázatok lefolyását is lassítja. Az igazgató hozzátette, folyamatosan együtt dolgoznak a városi önkormányzattal, hogy az érdeklődő cégek számára megteremtsék a megfelelő feltételeket, jelenleg is több céggel folynak tárgyalások.

 

A pandémia alatt a helyi vállalkozók megsegítésére is hangsúlyt fektettek, létrehoztak egy adatbázist, amely a kézdivásárhelyi székelyű, online szolgáltatásokat (pl. házhozszállítás) biztosító cégeket gyűjtötte egybe, megteremtve a kapcsolatot a kereslet és a kínálat között. Az adatbázisba több mint 70 cég kerül bele, a visszajelzések mind a vállalkozók, mind a fogyasztók részéről pozitívak voltak.

 

Beléptek az ipari parkok országos szövetségébe (APITSIAR), amely több, mint 30 ipari parkot foglal magába, és ezáltal népszerűsíteni tudják a kézdivásárhelyi parkot, kapcsolatban tu dnak lenni a többiekkel.

 

Szöllősi arról is beszámolt, hogy az elmúlt hétvégén megbeszélést folytatott Cristian Ilievel, az InvestRomania igazgatójával, a gazdasági minisztérium munkatárásával, akinek átadott egy, a kézdivásárhelyi ipari parkkal kapcsolatos dokumentációt, illetve meghívta a céhes városba, hogy személyesen is megtekintse az ipari parkokat. A beszélgetés során kiderült, hogy a szakember célja az ország ipari parkjainak népszerűsítése a konzulátusokon és a külügyi attasékon keresztül.

 

Az igazgató elmondta, létrehozták az Invest in Târgu Secuiesc brandet, amelynek segítségével különböző expókon és kiállításokon népszerűsítik a kézdivásárhelyi befektetési lehetőségeket. A világjárvány lehetőséget teremtett arra, hogy online formában olyan helyekre is eljussanak, ahová másképp nem lett volna lehetőség, például részt vettek két kínai expón is.

 

Szöllősi reagálni kívánt az elmúlt napokban a közösségi médiában megjelent bejegyzésekre is. Kihangsúlyozta, az ipari parkok kapuja bárki számára nyitva áll, amennyiben a keretszabályzatban leírtaknak megfelel. Az ipari parkok európai uniós pályázatok révén lettek kialakítva, ezért megfigyelés alatt állnak. A két ipari parkot egy cég működteti, és egy hét tagú bizottság (politikai pártok képviselete) bírálja el a kérelmeket. Eme bizottság dönti a beköltözésről. Elmondta, az ipari parkok jelen kapacitás mellett is hasznot hoz a városnak, ugyanis a bérekből befolyt összeg felét az önkormányzat kapja meg, ami évi több mint 50 ezer lejt jelent. Az önkormányzat nem tud pénzt betenni a cégbe, mert a számvevőszék és a konkurencia hivatal ezeket az összegeket visszafizettetné, az ipari parkot működtető cégnek a saját pénzéből kell gazdálkodnia.

 

Végezetül bemutatásra került egy két perces reklám videó, amely szélesebb körben hivatott népszerűsíteni az ipari parkokat. A cég elsősorban a helyi termelők megerősítését tűzte ki célul, de nyitottak mindenki felé. Előkészületben van egy hosszabb bemutató videós is, amely Kézdivásárhely gazdasági potenciálját fogja bemutatni. Az igazgató kifejtette, Kézdivásárhely jelenleg nincs a tőkeáramlás középpontjában, viszont reményét fejezte ki, hogy a brassói reptér, illetve a közelben tervezett terelőút és autópálya elhozza majd a várt fellendülést.

 

Elérhetőségek:

www.investintargusecuiesc.ro

facebook.com/itgsecuiesc

office@investintargusecuiesc.ro

 

Az Ipari Parkok Kft. sajtóközleménye

 

 


2020. augusztus 27.