Idén egy kicsit minden más, így a gyertyagyújtás és az adventi időszak is más lesz. Kézdivásárhely Önkormányzata és a Vigadó Művelődési Ház minden erejével arra törekedett, hogy az ünnep szépségét, a várakozás meghittségét tudja megteremteni ebben a helyzetben is. Megszokott adventi gyertyagyújtás a főtéren nem lesz, helyette az éterbe költözik a programsorozat, az önkormányzat és a Vigadó közösségi oldalára.

 

Gyertyagyújtás helyett, minden adventi szombaton, azaz folyó év november 28-án, december 5-én, 12-én és 19-én a megszokott időpontban, tehát 18 órától a kézdivásárhelyi egyházak képviselői egy-egy rövid adventi gondolattal idézik meg a várakozást, az ünnepre való készülődést, majd szimbolikusan meggyújtják a Gábor Áron téren felállított koszorú gyertyáját. Az első szombaton, november 28-án Ft. Farkas Alajos, a kantai Szentháromság-templom plébánosa adja át adventi üzenetét, amely a kézdivásárhelyi önkormányzat Facebook-oldalán lesz elérhető.

(link: https://www.facebook.com/kezdivasarhely.onkormanyzat)

 

Emellett, a Vigadó Művelődési Ház A várakozás szentsége című adventi sorozata jelentős szelete lesz az idei adventi időszaknak. Ebben helyi tehetségek és civilek fogalmazzák meg ünnepi üzeneteiket versek, mesék, prózák és egyéni gondolatok formájában.

 

VIGADÓART • A VÁRAKOZÁS SZENTSÉGE

 

“Mire is várakozunk ádvent idején? Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént.” (Pilinszky János)

 

Évről évre várjuk a Karácsonyt, várjuk a szent ünnepet, amely odafentről, Istentől érkező ajándék, egy meglepetés. Isten érkezése erre a sokszor olyan reménytelen, kusza földünkre. Viszont az ünnepet nem lehet megvásárolni. Erre vágyni és várni kell. Isten ajándékát, a Karácsonyt befogadni csak nyitott szívvel és felkészített lélekkel lehet, ahogyan ezt Pilinszky János is oly találóan és lényegretörően megfogalmazza: „Ádvent idején mi arra várakozunk és az után vágyódhatunk: ami megtörtént és akit kétezer esztendeje jól-rosszul a kezünk között tartunk. Vágyódunk utána és várakozunk rá, azzal, hogy Isten beleszületett az időbe, módunkban áll kiemelkedni az időből. Az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valóban mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosan úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

 

A várakozás izgalmában doboghat együtt a szívünk az előttünk álló 26 napban az által, ha „A várakozás szentsége” adventi sorozatba bekapcsolódunk. A VigadóArt városunk és környékünk tehetségeit, alkotóit, értékes egyéniségeit szólította meg, hogy csatlakozzanak a várakozás megszenteléséhez. Örömet szerezni és közvetíteni mások felé mindazzal, ami ezt az ünnepet körülveszi: adventi gondolataink, Istent hívó verseink, gazdag karácsonyi énektárunk által.

 

Legyünk részesei ennek a csodának!

 

SZÍNPADTECHNIKA:

Fekete Magdolna • Popov Sándor • Vargyasi Vince

HANG- ÉS FÉNYTECHNIKA:

Szabó Csaba • Szabó Norbert • Szabó Hunor

PRODUKCIÓS ASSZISZTENS:

Tuzson Erzsébet • Jakabos Katalin • Szegeti Abigél • Tamás Réka

ARCULAT: Wameleon Design

FOTÓ: Szegeti Abigél

 

RENDEZŐ ASSZISZTENS: Nánia Hilda • Nánia Hanna

ZENE | OPERATŐR | VÁGÓ: NAGY SZABOLCS

GYÁRTÁSVEZETŐ | RENDEZŐ: LUNG LÁSZLÓ ZSOLT

 


2020. november 27.