Kézdivásárhely az egyike azon négy romániai városnak, amelyet támogatást nyert a Világbanktól új városfejlesztési stratégiájának kivitelezésére. Az önkormányzat már elkezdte a szükséges információk összegyűjtését. A témában több találkozó volt, erről és a stratégia létrehozásának részleteiről számolt be a projekt felelőse, dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester.

 

Kézdivásárhely új integrált városfejlesztési stratégiája a 2021–2030-as periódusra készül, a Világbank mellett pedig a Fejlesztési Minisztérium is támogatja a projektet. A stratégia legfőbb célja, hogy nagyrészben illeszkedjen a városlakók, a közösség igényeihez – erről volt is már felmérés, valamint a kérdőív elérhető továbbra is a citadini.ro felületen. Emellett, a témában többször találkoztak már különböző szakterületeket képviselő csoportokkal, akik szintén megfogalmazhatták elképzeléseiket, véleményüket. Kézdivásárhely mellett egyébként Craiovát, Szucsávát és a Hunyad megyei Piskit (Simeria) választotta még ki a Világbank.

 

„Kézdivásárhely városfejlesztési terve épp most jár le, így nagyon aktuális és szükségszerű volt egy új kivitelezése. Azért nagyon fontos számunkra ez a támogatás, mert olyan szakmai segítséget kapunk a Fejlesztési Minisztérium és a Világbank csatlakozása révén, amelyet kisvárosi önkormányzatként soha nem tudnánk megengedni magunknak a saját költségvetésünkből. Kézdivásárhelyt azért választották ki, mert nemzetközi szempontból is megállta a helyét a nyitottság és átláthatóság, az uniós pályázatok lehívása és az online felületeken való kommunikációs eszközök használatában” – számolt be a sajtótájékoztató keretében az alpolgármester. A várospolitika egyéves közös munka, jövő ősszel adják le a kész tervet. Szilveszter azt is hangúlyozta, hogy azért fontos a stratégia létrehozása most, mert ez ad majd alkalmazhatósági keretet a következő uniós ciklus lehívható pályázataihoz.

 

Az alpolgármester kitért arra is, hogy szintén ennek apropóján készült egy városi barométer is, amelyben a három legfontosabb problémaként az egészségügy, az infrastruktúra és a lakhatási hiányosságok jelent meg.

 

A városfejlesztési stratégia projektjére vonatkozó bővebb információk a kezdi.ro honlapon, Románia Várospolitikája néven már elérhető. Ugyan itt lesz elérhető hamarosan egy kérdőív is, amely a vállalkozókat célozza. „Ne mi, önkormányzatként döntsük el, hogy merre kell menjünk, hanem zászlóvivőként képviseljük a vállalkozókat azon igényekben, amelyeket ők megfogalmaznak” – tette hozzá az alpolgármester.

 

A projekt társfinanszírozója az Európai Szociális Alap (ESZA) az Operatív Kapacitás Közigazgatási Program (POCA) 2014–2020 keretében. A pályázat összértéke 20 millió lej, a vissza nem térítendő összeg 16.796.772,56 lej, az önrész 3.203.227,44 lej. A megvalósítás időtartama 24 hónap.

 

** Románia Várospolitikája elérhető itt is


2020. november 25.