Tavasszal elkezdődhetnek a kantai minorita rendház felújítási munkálatai, az építkezéshez szükséges pénzösszeget a Magyar Kormány átutalta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számlájára – ennek apropóján találkozott Kézdivásárhelyen Böjte Csaba atya, Bokor Tibor polgármester és Fejér László Ödön szenátor. A beruházásról, valamint az épület további rendeltetéséről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

 

A minorita rendház felújításának ötlete még 2014-ben merült fel, ekkor kerültek nyilvánosságra azok az elképzelések és tervek, amelyek alapján a rendház restaurálása után egy gyermekotthonnak, valamint szakképző központnak ad majd otthont. Fejér László Ödön szenátor, akkori parlamenti képviselő és Bokor Tibor polgármester kezdeményezésére létrejött az ötletet az ötletet felkaroló GyerekKéz Baráti Társaság annak érdekében, hogy Böjte Csaba atya és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatásával újra közösségi funkciót kaphasson az egykori minorita rendház épülete. A munka első fázisa – a tervezés – még akkor elkészült, a tervek elkészítésére szükséges 60 ezer euró felét a Baráti Társaság, felét pedig Kézdivásárhely Önkormányzata teremtette elő. Ezután, az önkormányzat Európai Uniós pályázati támogatással akarta megfinanszírozni az újjáépítést, de a pályázatot elutasították, így, további pénzforrások hiányában a tényleges felújítás nem kezdődhetett el.

 

Miután a Magyar Kormány 2018-ban felvállalta a beruházási munkálatok költségeit, a február 4-i találkozó keretében ennek ütemtervét határozta meg a munkacsoport. A munkálat kedvezményezettje a Dévai Szent Ferenc Alapítvány lesz, így ezután a kézdivásárhelyi önkormányzat kizárólag, az elvi támogató szerepét vállalhatja fel. A munkálat kivitelezésével a háromszéki Conico Kft.-t bízták meg, amelynek képviselője, Szőcs Gyula biztosította az érdekelteket, hogy a felújítást a lehető legnagyobb hatékonysággal kezdik el, és amennyiben a bontás, valamint a felújítás során nem merülnek fel be nemtervezett nehézségek, két éven belül be is tudja fejezni azt.

 

A sajtótájékoztató keretében Bokor Tibor polgármester azt mondta, rengeteg egyeztetés és tárgyalás után végre a kivitelezéshez érkezett ez az ötlet is. „Nagyon örülük annak, hogy összefogásunknak köszönhetően egy kézdivásárhelyi értéket sikerül megmenteni, így évszázadok múlva is bizonyítani tudjuk, hogy itt voltunk és leszünk. De talán a legfontosabb, hogy örökségünket élettel tudjuk majd megtölteni” – fogalmazott. Bokor szerint senki sem alkalmasabb a feladatra, mint Böjte atya, aki a felelősségvállaláson túl a működtetést is magára vállalta, valamint azt is, hogy a meghatározott rendeltetését, miszerint a létesítményből szakképző lesz, szívügyének tekinti.

 

Böjte atya arra világított rá, hogy a kézdivásárhelyi minorita rendház Háromszék legrégebbi iskolája volt, olyan múlttal rendelkezik, amely elősegítette a többi oktatási központ kifejlődését is. „Mivel ferencesek hozták létre, kötelességünk felvállalni ezt a nemes feladatot. Ezáltal hűek maradunk őseink hitéhez, van egy üzenete célunknak, továbbá megmentünk egy épületet, amelynek sokat köszönhetünk. Örömmel mondom, hogy sikeres pályázáson vagyunk túl, sőt az építkezéshez szükséges összeg birtokába is jutottunk, így a hivatalos engedélyek beszerzése után, reméljük, hogy április elején el is kezdődhetnek a munkálatok” – tette hozzá. „A célja az lenne, hogy olyan embereket neveljen ki, akik szakmai szempontból felkészültek arra, hogy a mindennapi életünket zökkenőmentesebbé tegyék” – emelte ki. Böjte atya úgy látja, hogy Kézdivásárhelyen a kézműipar kerülhetne előtérbe, és az otthonban élő, szociálisan hátrányos helyzetű vagy árva gyermekeket szakmai felkészítését segítené.

 

Fejér László Ödön felelevenítette évekkel ezelőtti találkozását Csaba testvérrel Lemhényben, amikor felmerült a minorita rendház felújítása, valamint az, hogy ide kerülhessenek azok a gyerekek, akik tanulni szeretnének. Böjte atya pozitív válasza már akkor egyértelmű volt – emlékezett vissza a szenátor. „Kézdivásárhelyiként, valamint volt kantás diákként, régóta dédelgetett álmom a minorita rendház felújítása, mondta el Fejér László Ödön szenátor, aki hozzátette: „az, hogy Csaba testvér és az általa irányított alapítvány veszi gondozásába és tölti fel tartalommal ezt a patinás épületet, garancia számomra, hogy minden, amit közösen elképzeltünk az valóra vállik, segíteni fog mindazoknak, akik erre rászorulnak és meghatározó szerepe lesz közösségünk életében”.

 

A két évre tervezett felújítási munkálatok után, a rendház mintegy 40 gyermeket tud befogadni – ez csak abban az esteben változik, ha az engedélyeztetés vagy az építkezés alkalmával nem merülnek fel komplikációk.


2019. február 4.