Hét év után először elmarad Kézdivásárhely havi, hagyományos termékvására. A februári termékvásárt az Állategészségügyi Igazgatóság tiltása miatt kell lemondani, amely annak apropóján született, hogy a sepsiszentgyörgyi Örkő-negyedben a múlt hét végén felütötte fejét az afrikai sertéspestis. Ennek következményeként, a hatóságok különböző intézkedéseket és szigorításokat hoztak, hogy megakadályozzák a járvány terjedését – köztük minden nyilvános esemény megszervezését megtiltották.

 

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetése a 2019. február 4-i átiratában arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a vásár megszervezésére kért engedélyét elutasítja. Az átirat arra hivatkozik, hogy a megyében sertéspestis-járvány van, a vírus terjedésének korlátozása érdekében pedig tilos kültéri rendezvényeket szervezni. Az említett területen folyamatosan felügyelik a fertőzésgóc környezetét, a kimenő járműveket ellenőrzik, hogy ne vihessenek ki élő állatot, húst, az autókat pedig fertőtlenítik.

 

A felügyeletet 45 napig kell fenntartani, ha addig nem jelenik meg újabb eset. Ennek értelmében félő, hogy a márciusi termékvásárt sem tudja városunk önkormányzata megszervezni.


2019. február 5.