2023 novemberére új kulturális és szabadidő-központ készül el Kézdivásárhelyen – erre írta alá a finanszírozási szerződést Bokor Tibor polgármester 2020. április 27-én, hétfőn. A két projektet az Európai Unió támogatja, összértékük több mint 30 millió lej.

 

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere úgy fogalmazott: „Egy álom válik valóra. Kitartó, de nehéz munka vezetett idáig, a lehető összes finanszírozási alapnál és állami szervezetnél próbálkoztunk e két pályázat leadására, mindeddig sikertelenül. Rengeteg visszautasítás után végre teljesül a vágyunk, és felújíthatjuk városunk egyik impozáns épületét, a kaszárnyát, és rendezhetjük a Dac-tó körüli környéket is.”

 

A leadott pályázat értelmében, a kaszárnya épületében kulturális központ üzemel majd, ide költözik át az Incze László Céhtörténeti Múzeum, és az épület belső tere alkalmas lesz kisebb koncertek, zenei rendezvények befogadására is. Az A-kategóriás műemlék épület felújítása során strukturálisan megerősödik, rendezik és újraosztják a belső tereit. A beruházás összértéke áfával 21.542.435,41 lej.

 

A Dac-tó pályázata az elhanyagolt és használatlan területet és zöldövezetet, valamint a tó környékét gondolja újra, és korszerű szabadidős központtá alakítja. A tér összfelülete 24.107 nm, ebből 7.160 nm-t tesz ki a tó. A szabadidős központ minden korosztály számára kínál kikapcsolódást, bicikliúttal látják el, zöldövezeteket rendeznek és alakítanak ki, és padokkal valamint pihenőkkel szerelik fel. Továbbá, kialakítanak játszóteret és különböző szabadidős tevékenységekre alkalmas részeket. A pályázatban ugyanakkor szerepel egy olyan terület létrehozása, ahol a tanárok különféle szabadtéri tevékenységeket szervezhetnek, különös tekintettel a biodiverzitás közvetlen tanulmányozására, valamint az oktatáson kívüli tevékenységeket az ökológia, a biodiverzitás és a környezetvédelem témáira. A beruházás összértéke áfával 9.098.860,75 lej.

 

A két pályázat vissza nem térítendő összege közel 23 millió, az önkormányzat önrésze 8 millió lej. A munkálat befejezésének határideje 2023. november 30. A finanszírozási szerződés aláírása után a tervezés, majd a munkálat meghirdetése következik.


2020. április 28.