A 2019-es év megvalósításairól és a 2020-as tervekről tartott sajtótájékozatót Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere január 16-án, csütörtökön. A 2019-es évben a munkálatok többsége vezetékcsere volt, emellett teljesen megújult a Vasút, a Vágóhíd, a Május 1. és a Purczell utca, ahogyan újjá vált a Kossuth tér is. Bőven akad tennivaló a 2020-as évre is – véli az elöljáró.

 

A 2019-es év beruházásaival indított a polgármester, felsorolva azokat az utakat, utcákat, tereket, amelyeket sikerült megújítani az elmúlt évben. Eszerint új gázvezeték került a Gábor Áron térre, a Függetlenség, a Wesselényi és a Molnár Józsiás utcába, utóbbiba a szennyvízcsatornát is cserélték. Rendezetté vált a Nicolae Bălcescu utca is, itt aszfaltoztak és járdát javítottak, parkolókat hoztak létre, rendbe tették a közvilágítást és a zöldövezetet is. Teljes térrendezésen esett át a Kossuth Lajos utca és tér, valamint a Purczell utca is, mindkét helyre új aszfalt is került. Víz-, szennyvíz- és esővíz rendszert építettek az Orbán Balázs, a Patak és a Fehérmartok utcákban, valamint a Fortyogó utca egyik mellékrészében (ahová a fiatalok építkeznek majd). Utóbbiban a közvilágítást is bevezették, amennyiben a fiatalok befejezik az építkezést, az útra is aszfalt kerül (várhatóan ebben az évben). Gáz-, víz-, esővíz- és szennyvízcsatorna csere történt a Fenyves utcában is, itt hátramaradt a járdák befejezése, a kockakövet pedig aszfaltréteg váltja tavasszal. A Budai Nagy Antal utcában cserélték a szennyvíz- és esővízvezetéket, majd kockaköveztek, már csak egy átemelő hiányzik, hogy a szennyvíz jól tudjon működni.

 

Átfogó, pályázatból megvalósított munkálat fejeződött be a Vasút, a Vágóhíd és a Május 1. utcákban, melynek keretében cserélték a víz-, szennyvíz-, esővíz- és gázvezetéket, új útburkolat került az utcára, parkolókat létesítettek, valamint kifestett, jól kijelzett gyalogátjárókat hoztak létre. A Vágóhíd utca egy mellékrésze maradt még hátra, illetve néhány méter járda a Vasút utca kijáratánál, ezeket tavasszal befejezik – ígérte Bokor.

 

Mindezen munkálatok mellett, az önkormányzat átvette a Wegener Pro Sanitate Alapítványtól a város ékességét, a W. Wegener Parkot, amelyet napokon belül mellékhelyiséggel lát el, befejezte egy melegház építését, ahová a városi kertészet át is költözött, folyamatosan dolgozott a falusi és mezei utak karbantartásán, bővítette a városgazdálkodási osztály gépparkját egy emelővel és egy hótakarítóval, rendezte a Gábor Áron iskolaközpont udvarát és létrehozott egy műfüves pályát Nyujtódon, amelyet tavasszal avatnak fel.

 

A polgármester továbbá megemlítette, hogy megnyílt a Patikamúzeum is, amelynek folyamatosan van látogatottság, így érdemes volt belefektetni. Ugyanakkor kitért a legaktuálisabb munkálatra: beüzemelték be a Molnár Józsiás és az Ady Endre utcákban elhelyezett intelligens jelzőlámpákat, napokon belül csatlakoztatják a hálózathoz is, így hamarosan működésbe lépnek.

 

A be nem fejezett és újonnan kezdődő munkálatokról itt olvashat:

https://www.kezdi.ro/hirek/evertekelo-kezdivasarhelyen-a-megvalositasra-varo-tervek/

https://www.kezdi.ro/hirek/tavasszal-kezdodik-a-piac-atepitese-es-a-bem-utca-rehabilitalasa/



2020. január 16.